Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.03.03, 22:53

Apie mažuosius UL klasės vobleriukus.

Kažkada ir man buvo atradimas kad mini-vobleriu galima pagauti daugiau nei gaudant įprasta sukriuke arba mini-vartykle. Aišku apie tai aš buvau girdėjęs, ir netgi skaitęs, bet patikėti vis tik buvo sunku, kol galiausiai kartą sėkmė lydėjo būtent mini-voblerius. Tą dieną kibo ir ant sukrės, bet vobleris pralenkė ją kibumu, net ir kokybinė „baltos žuvies“ sudėtis, kaip ir pagautos žuvies dydis, buvo ne sukrės naudai. Bėgant laikui panašių įvykių teigiama statistika vis augo, aš vis daugiau skirdavau laiko tokiai žūklei. Ten ir gimė šiokios tokios išvados, kuriomis norėčiau pasidalinti su Jumis.

Pabrėžiu, kad savo straipsniuose, kurie yra kaip įvairių firmų voblerių apžvalga, aprašomi tik tie masalai, kuriais aš pats gaudžiau, ar bet jau juos laikiau rankose. Ir dar: nors čia ir bus sutinkami kažkurių firmų keli modeliai, kurių mūsų rinkoje dar nėra, bet tai nereikš kad situacija nepasikeis. Kažkam pasiseks ir jis įsigys kol kas Rusijoje retą masalą.

Šiandien aš norėčiau apsistoti ties japonų gamybos vobleriais, kurie pagaminti iš šiuolaikinės plastmasės. Apie rankų darbo voblerius iš balzos, kurie populiarūs Tekančios Saulės Šalyje – pakalbėsime vėliau.

Kas yra gerai, ir kas – ne

Kokį voblerį sau lakyti geru, o kurį blogu – galiausiai sprendžia žvejai. Ir reikalas čia tikrai ne jų kainoje, nors skirtingos finansinės galimybės dažnai turi įtaką renkantis įrangą ir masalus tame tarpe. Juk žinoma, kad nepriekaištingas masalas išsiskiria tobula kokybe, bet ir aukšta kaina, retkarčiais – net neįtikėtinomis.

Sunku nuspėti kokiu būdu nustatoma kaina Tekančios Saulės Šalyje, skirtingai nei pas mus, palikime tai specialistams, tačiau žvelgiant į tokius prekybinius perliukus pasakyti, kad japonai save nuvertina, negalėčiau.

Verta pasakyti, kad beveik visi vobleriai, kurie parduodami mūsų šalyje, vis tiek išeina brangesni nei perkant tiesiai Japonijoje. O ką daryti? Nepriskraidysi gi po 10 val. skrydžio į vieną pusę, ir juk lėktuvo bilietai kainuos 2000$ (juokauju)!

Būtina pažymėti, kad voblerio brangumas visai negarantuoja sėkmės, o štai jų prekinei išvaizdai vargu ar liks kas nors abejingas. Juk UL – tai visų pirma žūklė ne dėl žuvies, o žūklė dėl žūklės, ir išorinis vaizdas čia yra ne paskutinėje vietoje.

Taip pat pasakysiu, jog žūklės reikmenų gamybos vystimasis ir atpiginimas kitose pietryčių Azijos šalyse, rimtai sumažino atotrūkį tarp pagamintų ten, ir tradiciškų aukštos kokybės “japonų“. Juk visai nesenai mus stebindavo holografiniai 3D atspalviai, ir tokio paviršiaus padengimo technologijos buvo prieinamos tik eilei stambių gamintojų, tai dabar tapo pasiekiama daugumai. Ir jei įvertinus, kad stambiosios „senosios“ kompanijos perveda ar pervedė savo gamybos linijas į šalis su patrauklesniais mokesčiais ir pigia darbo jėga, pasilikdamos sau teisę tik kontroliuoti gamybos ir prekių kokybę, tai artimiausiu metu surasti būtent voblerį japoną bus nelengva! Gal būt verta juos įsigyti kaip tik dabar, kol jie netapo retenybe? Vėl juokauju, aišku kaip sako „kiekviename pokšte yra tik dalis juokelio, visa kita – gryna tiesa“, tai nejučia ir susimąstai.

Nei materialinės sąnaudos, nei moraliniai šių masalų pirkimo aspektai nesustabdys tikrųjų jų vertintojų. Ir aš žinau mažiausiai tris žmones, kurie į šiuos žūklės „mažylius“ žiūri visiškai rimtai ir yra surinkę solidžias mini-voblerių kolekcijas, kurių paveikslėlius jūs pamatysite žemiau tiesiog su aprašymais. Noriu jiems labai padėkoti už suteiktus...taip norisi pasakyti „eksponatus“.

Neišvengiami apribojimai

Siekiant išvengti gausybės UL modelių aprašymo (patikėkite, jų prigaminta nemažai) o taip pat siekiant išvengti bereikalingų finansinių išlaidų skaitytojui apibrėžti, įvesiu masalų dydžio ir svorio apribojimus. Nors apribojimas pirmiausia liečia masalo vizualius dydžius. Tarkim paimkite voblerį RAPALA ORIGINAL, kurių ilgiui esant 7 ar net 9 cm, jų svoris bus atitinkamai 4 ir 5 gramai. Ir jei tokie svoriai dar patenka į viršutinę daugelio UL spiningų užmetimo ribą, tai pagal ilgį – nelenda niekaip per UL vartus! Tiesa, tai mano asmeninė nuomonė, bet tolimesniame aprašyme aš tuo vadovausiuosi.

Be to, žinoma, kad kai kurie modeliai, dėl jų formos, tučtuojau negali būti priskirti kuriai nors voblerių kategorijai, nes yra dar pereinami tipai, kurie tinka tiek vienai, tiek kitai. Daug, vabzdžius ir lervutes, skirtingose vystimosi stadijose, imituojančių vobleriu galime priskirti visiškai atskirai masalų kategorijai. Manau lengviau būtų suvokti, jei apsistosime ties trimis voblerių formomis, tokius kaip “minnow“, “shad“ ir “fat“, oapie vabzdžius ir lervutes imituojančius masalus pakalbėsima šiek tiek vėliau atskirai. Todėl šiame straipsnyje “mailius“ ir “vabzdys“ ir pan. palyginimus aš išreikšiu, išorinį spalvų panašumo, sprendimą, bet nieko daugiau.

Reiškias mes čia apžvelgsime: minnow iki 50mm, shad iki 45mm ir fat iki 40mm. Masės apribojimo kol kas čia nenurodau, bet ji retai perlips 4-5g, priklausomai nuo modelio ir formos, ir dažniausiai bus gerokai lengvesni. Konkretaus svorio „pririšimo“ nebus, bet apžvelgiamų masalų modelių svoriai, pagal galimybes, bus nurodyti. Ir dar: apžvelgiamų firmų eiliškumas neturi jokios reikšmės, todėl nekreipkite į tai dėmesio.

DUEL ir YO-ZURI

Taigi pradėsime nuo visiems gerai žinomų prekinių ženklų, kurie priklauso vienam savininkui – na tas pats kaip BOSCH ir SIEMENS. Taigi jūs nesistebėkite, kai ant dėžučių yra skirtingi pavadinimai ir logotipai, o viduje – visiškai vienodi modeliai. Daugelis DUOEL ir YO-ZURI vadina „japonų rapala“. Reiktų pasakyti, kad jie netoli nuo tiesos. Didelė apimtis leidžiamos produkcijos, didelė įvairovė modelių ir atspalvių ir pastoviai atsinaujinantis asortimentas, pakankamai priimtinos kainos.

SNAP BEANS

Vienoje pakuotėje – du vobleriukai. Vienas kiek didesnis (ilgis 25mm, svoris2g), kitas kiek mažesnis (20mm ir 1g). abu skęstantys. Fat tipo. Aukšto dažnio vidutinės amplitudės „žaidimas“. Įdomus momentas: anksčiau montuodavo tokius trišakiukus (ant kiekvieno vobleriuko – po vieną), ant kurių vienšakis kabliukas buvo prilituojamas tik prie vienos dvišakio kojelės, todėl tarp dvišakio kojelių likdavo tarpas, tai leisdavo nuimti kaliuką ir jį pastatyti tiesiai ant voblerio, be žiedelio.

Buvo spėjama, kad vobleriai dėžutėje eina po du todėl, kad manė jog juos galima pastatyti vienu metu ant vieno valo – „tipo“ būrelio imitavimui. Beje tokius teiginius aš girdėjau iš dviejų skirtingų žmonių. Ir vienas iš jų tokiu būdu vobleriukus naudojo, ir pakankamai sėkmingai.

Tokio būdo niekur neradau aprašyto gamintojo naudojimo rekomendacijose. Bet anot to paties žmogaus, kuris juos naudojo poroje,- juk savaime peršasi tokio panaudojimo loginė išvada, nes kitaip, koks tikslas juos pardavinėti po du? Ir iš tikrųjų koks? Kol kas aš dar nežinau, bet ir auščiau paminėto požiūrio nepalaikau, ir vien dėl to, kad nemėgstu UL‘e jokių papildomų elementų, kaip papildomas pasunkinimas-patogesniam užmetimui, ar papildomų strimeriu ir pan. Todėl dviejų žmonių išvados dar visai nereiškia, kad būtent taip mes turime naudoti šiuos masalus. Aš juos naudoju griežtai atskirai po vieną, ir skųstis kad kibimų nėra – negaliu. Kaip kam patinka, bet sutikite, kad kažkas traukia jas naudoti poroje – ar ne tiesa?

SNAP BEANS turi pakankamas aerodinamines savybes. Pagaminimo kokybė normali, be pretenzijų, tačiau dažymo trūkumų, ypač leidžiamų paskutiniu metu, pasitaiko. Mažmeninėje prekyboje jie kainuoja nedaug, jei įskaičiuosime kad jų pakuotėje yra du, tai visai neblogai.

SNAP SHAD

Plaukiantis 40mm ir 2,5g. Formą jau parodo jo pavadinimas. Man yra žinomi mažiausiai septyni atspalviai , bet esamajame puslapyje šio medelio visai nėra. Turbūt mažuma. Prekyboje dar sutinkamas. Gal būt vertėtų paskubėti įsigyti, veltui nes kaina retai aukštesnė už 20Lt (idant visiems būtų patogiau skaičiuoti ir lyginti kainas, vertėjas leidžia sau pakeisti valiutas iš rublių į litus tik 10 kartų mažesniu nominalu) mažmenose. Turi vidutines aerodinamines savybes. Kartais turi panašių dažymo trūkumų kaip ir Snap Beans. Trišakiai tokios rūšies, kurie tvirtinasi be žiedelio. Galima naudoti visomis sąlygomis žūklaujant su UL, nes įvertinus pilnai demokratišką kainą šį masalą daro pakankamai paklausiu. Įdomu tai, kad naudojant visus pravedimo būdus – dirba be permušimų. Žaidimas tiesiog natūralus. Pakankamai maža amplitudė it dažnis. Judėdamas beveik primena žuvelę. Ir netgi padoriai kibus. Bet stebuklo nelaukite.

AILE GOBY

Šitas – fat tipo atstovas. Kaip ir jie visi, sunkus, turi didelę amplitudę ir aukšto dažnio žaidimą. Skęstantis. 30mm ir 2,5g. Anksčiau buvo gaminamas 10-ies atspalvių, su vienu vienšakiu kabliuku, pritvirtintu pilvo zonoje.

Galinėje dalyje nusiimantis plastmasinis pelekas. Kiti skundžiasi, kad žuvis dažnai griebia už uodegos, todėl daug tuščių kibimų ir atsikabinimų, kai žuvis būdavo nelabai aktyvi. Kartais šia problemą pavykdavo išspręsti vietoj galinio peleko ir apatinio trišakiuko pastačius du nedidelius dvišakius.

Vienu metu vietoj apatinio trišakio arba galinio peleko (žiedelio, suktuko ir segtuko pagalba) statydavo sukrės lapelį. Nors tokia konstrukciją neturi kažkokių ryškių pranašumų, bet ir nesumažina tuščių kibimų skaičiaus, bet vis tik privilioja žuvį, kurią pavyksta pagauti kitu vobleriu, ar išvis ant kito masalo.

Skraido normaliai. Pagaminimo ir dažymo kokybė gerokai aukštesnė už dviejų aukščiau paminėtų. Būtent skęstantis modelis, vienu metu buvo mano favoritas gaudant nedidelius šapalus ir padorius dryžuotuosius ešerius. Traukdavau tiesiog be jokių ypatingų trūkčiojimų ar pauzių. Ir kibo. Naujokui, pats tas.

Tiek skęstančių, tiek plaukiančių tokių voblerių modelių, su plastmasiniu peleku gale – firmos kataloguose jau nebėra, kaip ir nebėra ir tų 10-ies atspalvių. Užtat atsirado šių modelių kopijos, su visiškai atnaujinta spalvų gama, tik sumažinta iki 6-ių, taip pat trišakiai ir pelekas pakeisti į vienšakius kabliukus. Laikas parodys, kiek tokie pakeitimai bus sėkmingi...

AILE KILL FISH

Plaukiantis AILE GOBY variantas 2 g svorio ir tų pačių 30 cm ilgio. Žaidimas šiek tiek ramesnis. Pasirodė jautrus pakeitimams – sumontavus pelekėlį, žaidimas sutrikdavo tik didinant traukimo tempą. Traukiant lėtai jokių pašalinių trūkumų nepastebėta. Netolygus darbas besikeičiant traukimo greičiui mus gerokai riboja animacijoje.

Todėl papildomų elementų naudojimas galimas tik skęstančiame variante. Standartinis plaukiantis modelis atsparus srovei, netgi stipriai. Labai geras vobleris ir santykinai nebrangus. Turėdami galimybę būtinai įsigykite.

LL-MINNOW 33

Skęstantis modelis. Dydis jau nurodytas jo pavadinime. Svoris 3,5 g. Universalus vobleris – tiek dėl žuvų įvairovės, kurią gaudo, tiek dėl nepriekaištingo darbo. Atleidžia įvairius netikslumus pravedant, kurių metu nepamaišys daryti 1-2 s trukmės pauzes, kas dažnai išprovokuoja kibimą, ypač po pauzės sekančio judesio pradžioje.

Vienas „bet“: gaudant dažnai susikabina trišakiai, kas kartais nervina. Jeigu turite galimybių, pakeiskite į kabliukus su trumpesniais koteliais, tikrai nepamaišys, bet vat surasti tokius kabliukus prekyboje užduotis sunki, bet įvykdoma. Labai gerai skrenda. Pagaminimo kokybė normali.

L-MINNOW 44

Ilgai galvojau – į apžvalgą įtraukti ar nea? Teisingiausia būtų šį modelį aptarti, o tai neatleis jo gerbėjai! Toks pat universalus vobleris, tinkamas naudoti net stiprioje srovėje. Tokia pat jį medžiojančių žuvų įvairovė, tik didesnio dydžio, dažni atvejai rimtų egzempliorių. Dirba ir stovinčiame vandenyje, kur „pagrindiniu smuiku“ griežia dažniau lydekos.

Pravedant – visiškai tas pat ką pasakėme apie L-MINNOW 33, tik mudviem papildymais: kabliukai čia nesusikabina (dėl didesnio ilgio), o 5g svoriu lekia puikiai. Pradžiai bus visai neblogas. Net ir ne tik pradžiai.

DAIWA

Visame pasaulyje žinoma autoritetinga firma – ir ne tik žūklės. Pakankamai solidus voblerių pasirinkimas. Sustosime tik ties tais, kuriuos galime realiai nusipirkti, ar bent jau atsitiktinai gauti kokia nors proga.

Apie pagaminimo kokybę vertėtų pasakyti ypatingai: jeigu didieji vobleriai pilnai atitinka „pasaulinio lyderio“ įvaizdį, tai mažieji masalai palieka dviprasmišką įspūdį, net jei ant dėžutės parašyta “made in Japan“!

SILVER CREEK SHAD 2 (ZERO BODY) 40F\SP

Gaminami dviejų dydžių: 4 ir 5 cm. „Penketuką“ palikime ramybėje, nors galbūt veltui (svoris juk 3,2g), bet jis jau už mūsų aptartų apžvalgos ribų, tiksliau pasakius – ant ribos, ir jo aprašymą praleisime.

Taigi, 4-ių cm shad‘as. Plaukiančio modelio svoris 2 g, suspender tipo – 2,3g. Kataloge yra 8-ių atspalvių, Maskvoje tik 4-i ar 5-i, tiksliai visko neatsiminsi. Nebloga kokybė. Kaip visada puikūs kabliukai. Gerai skrenda, bet ne rekordininkas.

Vis tik yra ir šaukštas deguto. Korpuse yra metaliniai ir plastikiniai šrateliai. Turėta tokių voblerių, kuriems kažkokiu tai būdu jie viduje užstrigdavo, dėl to masalas pavirsdavo beverčiu plastmasės gabalu, nes ne tik kad nedirba srovėje, o apskritai virsta ant šono net stovinčiame vandenyje. Tik staigiai krestelėjus kumštyje arba lengvai stuktelėjus per kūną išlaisvindavo šratelius. Bet ir tai negarantavo, kad vobleris niekada daugiau neužstrigs! Vat taip vat buvo, ir ne tik man vienam. Keista, kaip tokiai rimtai firmai. Ir net jeigu nurodytų „įdomių“ momentų procentas mažas, bet kaina solidi (apie 38Lt) ir nesinorėtų, kad niekas neliptų.

Įdomus įvykis atsitiko keletą metų atgal. Su vienu žinomu žveju, V. Tarasovu, Č. upės slenksčiuose gaudėme žuvį, ir vos tik jis užsidėjo SCS-2, pirmu metimu, iš prieslenkstyje esančios duobelės, solidų, kažkur 250g ešerį, ir vėliau buvo dar išėjimų. Atsižvelgus į tai, jog mes dviese ilgą laiką „pamirkėme“ daugybą skirtingų masalų, tai šis atvejis man įsiminė. Aišku tai galėjo būti atsitiktinumas, bet vigi...

2003m. Daiwa kataloge jų jau nemačiau, bet 200m. Dar buvo. 100% kad jie išimti iš gamybos, bet pas mus dar pilnai galima įsigyti.

Atsitraukdamas pažymėsiu vieną, nelabai malonią, tendenciją – kai kurių „darbinių“ atspalvių, nekalbant apie konkrečių voblerių modelių gamybos sustabdymą, kurie vis dar vienodai paklausūs. Tai atsitinka pas visus gamintojus, nebūtinai pas japonus. Gerieji ponai, sustabdykite tų modelių gamybą, kuriuos pas jus blogai perka, kam reikia liesti populiariausius? Tik pradedi jausti skonį – ir še tau ... iš dar štai kas įdomu. Praėjus tam tikram laikui, tokie pat arba beveik tokie pat modeliai vėl atsiranda kataloguose! Aišku ne visi, gal būt kitais pavadinimais, atspalviais, bet jie prisikelia kaip Feniksas iš pelenų! Gamintojo marketingo žingsnis? Gal būt, bet sutikite, kad mums nuo to tik nepatogumai.

Kaip pavyzdį paminėsiu SILVER CREEK SHAD 50SP voblerį. Aš jį pirkau kažkur prieš penketą metų. Puikus vobleris, ir aišku daugiau nebegaminamas. Neatsimenu, ar jis buvo 2001m. kataloge, atrodo ne, bet 2002m. ir 2003 m. randų aš jį iš naujo! Aišku kitais, šiuolaikiškesniais, atspalviais – 6-ių rūšių, bet jis išliko savimi! Ir yra labai įdomus 40mm ilgio variantas. Ar verta pasakyti kad dabar jų įsigyti neįmanoma, nes į visus, Daiwa atstovų Rusijoje, japonai nors ir neatsako neigiamai, bet ir atsiųsti minėtą modelį – neskuba. Manau greičiausiai mes jau jo ir nebepamatysime. Bet gyvenimas tęsiasi, ir žiūrėk po keleto metų mūsyse įsižiebs viltis...

SILVER CREEK NATIA Z-G 45F

Kuprotasis minnow, todėl kad priekinėje voblerio dalyje yra auški kupra, o pats kūnas primena „sasiską“. Trys tipai. Plaukiantis(F) 2,2g, suspenderis (SP) 2,4g ir skęstantis (S) 2,7g. Visi – po 4,5cm ilgio.

Pirkau tik pernai, vieno spalvinimo, plaukiantį – su mėlyna nugara. Iš viso turi – 7-is spalvinimus. Neblogai prigaudyta ešerių ir „peiliokų“. Vangus žaidimas. „darbinis“ modelis, kabliukai ir visa kita norma – DAIWA yra DAIWA. Bet, pakalbėjus su pardavėjais išsiaiškinau kad šis modelis nepopuliarus. Gal būt mes dar neradome jam savo rakto?

Minnow kaip masalų rūšis, skiriasi savo žaidimu. Yra tokių, kurie visiškai nesivarto ir plaukia tiesiai kaip šakelė. Kiti juda šiek tiek gyviau. Treti turi pakankamą žaidimą ir tolygiam pravedimui. Galima pasakyti tik viena: trūkčiojantis pravedimas, taip vadinamas tvičingas, 80-yje % atvejų – pagrindinis animacijos tipas. Bet juk žūklėje įmanomi visokie variantai.

TINY MINNOW

Linksmasis mažylis. 3 cm svoris 1,5g. Gauti nusipirkti galima tik tokia atveju, kuris atsitiko man. Vieną išsikeičiau, vieną padovanojo, žinant kaip aš domiuosi „buratinais“, ir dar su vienu nusišypsojo sėkmė, visiškai atsitiktinai pavyko nusipirkti su nuolaida. Nebegaminamas. Vobleris visiškai paprastas, bet reguliariai mane stebina žūklėje ir apskritai. Turiu tik dviejų spalvinimų, gamtoje jų turbūt daugiau. Mėgausimės mažiumi, aišku neprarasdami vilties, kad staiga vėl pradės juos gaminti... Žaidimas – vidutinės amplitudės, ir tokio pat vidutinio dažnio. Realiai galima naudoti praktiškai visais atvejais.

PRESSO MINNOW 4F

2004m. Modelis. Nieko ypatingo, tai įprastas minnow. Net ir kokybė kaip įprasta, bet pakuotė – verta pagirti – iš karto krinta į akis.
Bet jis manęs nenustebino, o juk Daiwa!

Smith

Apie Smith voblerius rekia pasakyti ypatingai: pasakymas „yra iš ko pasimokyti“ dar nepilnai išreikš įspūdį nuo šių masalų pasirinkimo, kas mus domina tiesiogiai. Net ir taip vadinamas „kokybės sertifikatas iš Imperatoriškos šeimos“ liudija apie itin aukštą techninį išpildymą. Vertinant iš vartotojo pusės – tai japonų firmos gaminys, aukščiau visų pagyrų- kas liečia tiek asortimentą, tiek ir spalvinimus, nekabant jau apie puikią kokybę ir kibumą. Mano vienas pažystamas, pirmą kartą į rankas paėmęs spiningą su vobleriu, jis net neturėjo jokių iliuzijų (tuo labiau gaudant vobleriu) pagauti, ant CAMION ir „padaryti“ visus! Atsitiktinumas? Naujokams sekasi? Ne.

Nuo to karto mūsų būrelis pasipildė: mano pažystamas tapo tikru, žūklės vobleriais, fanatu. Ir laimikiai pas jį tokie, kad kartai vertėtų ir pavydėti! Aišku baltu...
Camion SR

Ryškus fat‘as. Didžiulė spalvinimų gama. SR modelis. Svoris 2,5g, ilgis 32mm. Panyra (pagal tinklapio duomenis) iki 70-80 cm, realiai – iš tikrųjų taip, nors galbūt šiek tiek mažiau. Puikiai užsimeta.

Pradžioje buvo komplektuojamas su standartinio kotų dydžio kabliukais – kartais jie vienas už kito kabindavosi. Po kurio laiko pastebėjau, kad sekančios partijos ėjo su trumpesniais trišakių koteliais – ir jų kabinimosi tarpusavyje problema dingo visiems laikams. Aukštas dažnis su padoria amplitude. Labai tolygus žaidimas srovėje, išnušti iš vėžių jų praktiškai neįmanoma. Neskaitant visų plėšriųjų, vobleris gerai dirbo ir ant meknių. Atsparus padengimas. Kaina visai padori, bet patikėkite - jis vertas tų pinigų. Tinka pravesti visomis kryptimis.
Camion DR

Nėrimo gylis iki 1,8m, realus, svoris 2,7 g. Išmušti iš „vėžių“ visiškai neįmanoma. Tai pliusas ar minusas?
Pasakysiu taip: ne visada pliusas, ypač kai pravedimas apribotas atstumu, ar kokia nors kliūtimi. Vieną kartą Oka upėje šapalai vengė kimimo, kol masalas buvo traukiamas prieš srovę, reagavo išskirtiniai tik jam plaukiant pasroviui. Taip man ir nepavyko voblerio pakelti į paviršių glisui, norint greitai prisitraukti masalą ir paruošti sekančiam metimui, neprarandant laiko traukiant jį link kranto. O šiaip - tai vobleris visoms žūklės sąlygoms. Leidžia suvilioti žuvį iš negilių prieslenksčių, priversdamas pakilti ją kartu. Būtinas ir vertingas daiktas.
Camion Magnum SSR

Palyginti naujas masalas, forma primenantis paprastą Camion, bet išsiskiria šiek tiek dydžiu – tai 36 mm ir SSR 3,3g. Užfiksuoti paknakamai stabūs laimikiai. Kaip meknė virš 1kg ir solidžios lydekos (virš 2kg). Ešerys taip pat jo neatsisako, netgi mažas.

Aišku aukšta kokybė, puikūs kabliukai ir spalvinimai. Būtinas papildant paprastus Camion‘us nes dirba kitame sluoksnyje – apie 0,6m.
Camion Magnum SR

Svoris 3,1g. nėrimo gylis 1,2m. Smith labai teisingai paskirstė Camion‘us pagal skirtingus darbinius sluoksnius, su ta sąlyga, kad UL yra žūklė sąlyginai nedideliuose gyliuose, ir šis skirstymas leidžia patikrinti visus reikiamus vandens sluoksnius. Jei surinksime į vieną vietą aukščiau minėtus Camion‘us, tai galėtume teigti kad turime universalų rinkinį, nors daugumai fat forma nelabai patinka dėl mažo panašumo į realią žuvį ar ką nors gamtoje. Eilinis stereotipas.
Jade

Mažas plaukiantis shad‘as 43mm ilgio ir 2g svorio. Firmos puslapyje yra dar tokio pat dydžio tik 2,2g. Kaip vėliau paaiškėjo – lėtai skęstantis modelis.

Puikus masalas. Turi mažos amplitudės ir aukšto dažnio žaidimą. Vienas iš pačių, labiausiai vykusių modelių, lygus su Camion‘ais.

Užsimeta – nelabai. Net ir naudojant ploniausius valus, nes jokios pagalbinės užmetimo sistemos nėra (svarelių persislinkimas išilgai).
Jade MD

Tiksli paprasto Jade kopija, tik su didesniu liežuvėliu, leidžiančiu panerti iki 1-1,2m, tai lengva kontroliuoti spiningo kotu. Įdomu, kad turėdamas tokius pat matmenis gali sverti 2,3 ar 2,4 g, priklausomai plaukiantis ar suspernder tipo. Tokios pat problemos su užmetimu. Bet žaidimas didesnės amplitudės-geriau jaučiasi pravedant. Labai stabilus srovėje.

Ant Jade ir Jade MD kimba tos pačios žuvų rūšys, tik prisideda stambesnės meknės, kurios susigundo galimybe paragauti šio gundančio „buratinka“. Apie universalumą nekalbėsiu, bet įsigyti verta, išgelbės būtinai.
Shirasu Minnow

Labai plonas ir lengvas. Pagal proporcijas vos ne 1:5. Ilgis 40g svoris vos 1,4g – skrenda blogai. Pratiškai panaudotas porą kartų Oka upėje pelei krantą. Ešeriams ir "peiliokams" patiko. Kitiems turbūt irgi būtų patikęs, bet papuolė per šapalų nerštą, todėl laimikiai kol kas menki.

Bet nemanau kad šis vobleris kuo nors išsiskirs. Nors visada malonūs siurprizai.
IC – Minnow

Puikūs mažyčiai vobleriukai – 2,5cm, 1g. Plaukiantys. Žaidžia net lėčiausiame pravedime. Nežiūrint į svori ir dydį, turint atitinkamus įrankius galima užmesti 10-12m. Sutikite, kaip tokiems mažyliams visai neblogai. Gaudo visą žuvį, net aikštes ir kuojas. Anais metais pavyko suvilioti keletą kiršlių. Vienas dvišakis. Pakeitus į mažą trišakiuką (sumontavus ir žiedelį) nukrypimų žaidime nepastebėta, o kibimų realizavimo procentas išaugo. Pastačius trišakį iš storesnės vielos atsirado galimybė jį naudoti stiprioje srovėje – tiesa, vobleriukas tapo lėtai skęstančiu.

Deja jų neberandu. Pasaulyje toks trūkumas kokybiškų mažiausio dydžio vobleriukais, iš štai tau! Nejaugi vėl bus nutraukta gamyba? Labai gaila, nes iki šiol, prieš du metus Smith nutraukė mini-ratlin‘ų gamybą, kuris pas mus taip ir neatkeliavo, o buvo sukėlęs didelį susidomėjimą UL rate. C‘est la vie, kaip sako...
Luna

Minnow 47mm svoris, priklausomai nuo modifikacijos (plaukiantis, skęstantis ir suspendei tipo) – nuo 1,9 iki 2,5g. Eilinis vobleris. Gausybė spalvinimų. Tinklapyje taip pat nėra. Baigė gamybą? Tokio negaila, skirtingai nei IC-minnow,
Jakson

Mūsų rinkoje nesenai pasirodžiusi firma. Jų vobleriai – geros kokybės. Yra įdomių modelių, mums padės įsisavinant naujus, perspektyvius masalus.
Plitz

Mažas minnow. Skęstantis, 30mm ilgio sveria 1,3g. Šio voblerio „kampas“ kad jis padarytas iš dviejų plastiko dalių, t.y. jo viduje – tuštuma!!! Įdomu, ar ne? Gaudyti su juo dar neteko, nes įsigytas tik praėjusį rudenį. Pavyko gauti tik dviejų spalvinimų, o iš viso jų – 7-ios – ir nei vieno natūralaus nėra. Pavasarį duosim garo!
Comachi

Įdomi voblerio forma – tiesiog kažkoks trijų klasikinių formų mišinys, nes sunku būtų priskirti kuriai nors vienai iš jų, nei minnow, nei shad, ir tuo labiau ne fat. Ilgis 45mm, plaukiančio svoris 2,5g, skęstančio – 2,8g. Rimtai „triukšmaujantis“ vobleris. Plačios amplitudės ir vidutinio dažnio žaidimas. Labai neišsiskyrė, kaip visada - ešeriai ir "peiliokai", bet atidėkim jį iki pavasario -gilesniam įsisavinimui.
BassDay

Jeigu galima būtų taip pasakyti, tai pakankamai šviežia kompanija pristatoma mūsų rinkoje. Čia turiu omenyje, kad šios firmos masalai rinkoje pasirodė ne daugiau kaip du metai atgal. Kokybė labai aukšta, prisikabinti praktiškai nėra prie ko. Dirba gerai. Kibūs. Žinoma, kad BassDay yra kitos, žinomos firmos – Zipbaits padalinys. Bet apie viską iš eilės.
Sugar Minnow 30F

Šį voblerį, kuris man primena nemažai įsimintinų įvykių, aš naudoju kaip lakmuso popierėlį nustatyti ar yra žuvies. Keletą kartų tiesiog išgelbėjo visiškoje nekiboje. Gaudo visada ir visur, kur yra žuvies. Galima naudoti tiek srovėje, tiek stovinčiame vandenyje. Jo neatsisako pakankamai stambūs, kaip UL‘ui, ešeriai ir "peiliokai", apie šapalus apskritai patyliu, net ir visai ne mažos ir storosios meknės nespjauna pasiūlytam masalui. „Kovinis“ spalvinimas – pagal kažkokį tai vabzdį, ar tai nimfą, vienareikšmiškai nepasakysiu. Tamsiai-pilkai-juoda nugarėlė ir tokie pat šonai, tolygiai pereinantys į ausinę papilvę. Šonuose išsiliejusios mažo baltos dėmės. Gal būt aš stipriai tikiu šiuo spalvinimu, nežinau, bet tokia spalva buvo „topinė“ daugumai žuvų, net ir apie 1,2kg meknei, pagautai praeitų metų pavasarį.
Masalo svoris 1,1g, ilgis 3cm. Labai aštrus trišakis.

Užsimeta patenkinamai. Kai po staigaus vėjo gūsio pakabinai voblerį ant medžio šakų, ir išgelbėti nesugebėjau, keletą dienų vaikščiojau su gedulu. Juk 2004m. voblerių gamyba baigta. Viso pastangos įsigyti tokį patį , net internetu, buvo nesėkmingos. Kaip sakoma – pats kaltas... Taip apmaudu, bet viltis dar neprarasta...
Sugar Minnow 40F/S

Puikiai gaudantis vobleris. Dabar kalbame apie plaukiojantį. Dirba traukiant tiek pasroviui tiek prieš srovę, nors galima traukti tiesiog tolygiai. Neatsisako jokia plėšri ir balta žuvis. Pakankamai plačios amplitudės ir vidutinio dažnio žaidimas. Viena problema – dėl trišakių kotelių ilgio, galimas jų tarpusavio susikabinimas. Nepamaišytų pakeisti trumpesniais. Svoris 1,5g, bet vobleris skrenda neblogai. Skęstantis sveria 1,7g. Apskritai Sugar Minnow – tai vertingas daiktas mūsų voblerių dėžutėse.
Sugar Minnow 50F/SP/S/ES

Tik 1-u cm ilgesnis modelis, nei ką tik aprašytas, todėl trišakių susikabinimo problemos nėra. Iš žuvų karalystės - dažni svečiai nedidelės lydekaitės, kartais visai solidžios kaip UL‘ui. Turbūt dydis tinkamas. Pakankamai silpnas žaidimas – plati amplitudė ir mažas dažnis. Naudojamas visomis sąlygomis. Pačioje upėje, jos užutėkiuose, atviruose sėkliuose. Nepamaišys tvičingas. Galima apsieiti ir paprastu pravedimu su pauzėmis. Išbandęs tik plaukiojantį modelį iš trijų minnow, bet aukštesnių rezultatų, būčiau pasiekęs turėdamas "penkiasdešimtuką" suspender tipo. Kol kas jo nėra, bet doleriai žada atvežti. Plaukiančio svoris 2,2g, suspender – 2,4g, skęstančio -2,6g. O pažymėtas „ES“ yra retas modelis ypač greitai skęstantis, kurio svoris 3,1g. vargu ar mes jį pamatysime prekyboje, nes susidarius stereotipams skęstantys modeliai pas mus nepopuliarūs.

Apskritai apie Sugar Minnow verta pasakyti, kad kuo mažesnis dydis, tuo vobleriukas pasižymi mažesne amplitude ir didėjančiu žaidimo dažniu.
Kangoku 33S

Juokingas vobleris. Kažkoks neįprastas ir tuo pat metu pritraukiantis į save dėmesį. Žaidimas panašus į smulkų drebėjimą. Pažįstami jį išvadino „karšioku“.

Aš nežinau ką jame mato žuvis, gal būt iš tikrųjų karšioką, o gal dar kai ką, bet šis vobleris gerai pasirodė traukiant pasroviui. Tomis sąlygomis, kuriose man teko gaudyti, labiausiai vykę buvo dviejų tipų pravedimai. Pirmas – užmetam kiek auščiau prieš srovę, leidžiame panerti, ir kaip įmanoma lėčiau-kiek leidžia srovė ir gylis, tolygiai pravedame vobleriuką. Antrasis – pauzes keičiantys smulkūs trūktelėjimai kotu, ir pauzės metu suvyniojamas atsipalaidavęs valas, o pats masalas, pagautas srovės kurį laiką plaukia laisvai, tiesa- visai neilgai. Aš negaliu pasakyti kas atsitikdavo, bet šiam masalui būdavo juodų dienų. Nepadėdavo jokie pravedimo pakeitimai ir dar visokios gudrybės. Nekibdavo nors tu ką, o ant minnow ir shad‘uko – viskas tvarkoje. Ir taip būna...

Ilgis 33mm, svoris 2,8g. Kūnas suspaustas iš šonų, tai leidžia pakankamai greitai skęsti. Pasakysiu tiesiai, jeigu man nutrūks ar nukąs – negailėsiu jo...
Sugar Deep 35F

Klasikinės formos vobleriukas, pagal katalogo duomenis neria iki 0,6m. Atsakingai pareiškiu, kad pavykdavo panardinti iki 1 metro. Pagal kūno formą labai panašus į Rigge Deep 35F (žr. Zipbaits), bet yra šiek tiek lengvesnis ir giliau neria. Vidutiniškos amplitudės ir dažnio žaidimas. Svoris 2,1g, gerai skrenda. Ypatingai neišsiskyrė, bet žuvį gaudo tvarkingai. Galima naudoti visomis tinkamomis sąlygomis.
ZipBaits

Pagrindinė, ankstesnio prekinio ženklo, įmonė. Gaminių kokybė – tiesiog nuostabi. Iš viso asortimento mus domina keletas voblerių, bet kol kas su tiekimu į mūsų rinką ne viskas tvarkoje, aprašysiu tik tą modelį, kuriuo 2004m. Sezone pavyko pažūklauti.
Rigge 35F

Puikus, universalus vobleris plėšriai ir baltai žuviai. Praktiškai gaudo visada ir visur. Turi vidutinišką amplitudę ir dažnį. Į jo darbą reaguoją net nepadorūs 15-20g ešeriai, ir tokie pat šapalai. Vobleryje įstatyta volframinė kapsulė, su magnetine juostele galinėje dalyje, ir kuri juda ant kreipiančiosios vielos voblerio viduje. Ir savo nedideliu svoriu , 2 g kaip negiliai neriančiam (0,3-0,8m) užsimeta toli ir tiksliai. Pavedė tik šio masalo kaina – kažkur apie 60-65 Lt. Man atrodo daugoka... O gal ir ne.

Rigge 35F, man pasiduoda, yra labai universalus. Dėmesio! Šių modelių originalūs kabliukai yra be užkarpėlių, galimi pabėgimai. Savo vobleryje aš pakeičiau iš kart po to, kai paleidau apie 1kg lydeką ir toki pat meknę, kurio kibimą stebėjau duobės pabaigoje.
Rigge Deep 35F

Svoris 2,2 g, nėrimas 1-1,3m. Stiprioje srovėje, šis „naras“ man nepatiko, o štai stovinčiame vandenyje, užutėkiuose, jis visai neblogas - jeigu leidžia gylis. Kabliukai prašosi pakeičiami – nes jie be užkarpėlių. Judėjimo amplitudė šiek tiek mažesnė, o dažnis vos didesnis. Esant silpnai srovei ar stovinčiame vandenyje reikalingos retos pauzės, o štai srovėje jei sustojimus daryti, tai kuo trumpesnius. Mielas modelis.
Anglers Republic

Po praeitų metų balandžio mėnesį, Maskvoje vykusios parodos pavyko susidraugauti su keliais šios firmos mažyliais, nors dar pavasarį man atvežė porą tokių pat vobleriukų iš “ten“. Apskritai ši firma gamino labai daug masalų, ne tik iš plastiko, bet ir iš balzos, UL‘ui ir ne tik. Bet šiandien – apie plastikinius, ir tik apie tuos kurių įmanoma nusipirkti.
Bug Minnow 20SR

Nesistebėkite pavadinime esančiu žodžiu minnow. Jie tokie aktyvaus žaidimo mini-fat‘ai. Mažas 20SR masalo panėrimas bus nepakeičiamas gaudant tiesiai slenkstyje, išilgai kranto augmenijos, arba virš jos. Jei ir ką nors imituoja, tai tikrai ne mailių. 20SR svoris – 0,8g. Skraido nelabai kaip, bet “šiltnamio sąlygomis“ galima užmesti iki 10-12m. Smulki balta žuvis labai domisi tokiomis „koziavkomis“. Leidžiant pasroviui seka daug kibimų ant nejudančio masalo – tiesa užkirsti žuvį pasiseka retai, nes jos greičiausiai stengiasi numušti voblerį nuo paviršiaus, kad jis nuskęstų, ir tai reiškia kad jį maišo su vabzdžių. Įdomu? Be abejonės!

Yra vienas pastebėjimas: gaudant stiprioje srovėje trišakį galima pastatyti ir sunkesnį – kad ir nuo Owner, tik galingesnės serijos. Jis vobleriui suteiks ne kiek svorio, kiek jį stabilizuos srovėje. Ne tik aš vienas jau jį pakeičiau.
Bug Minnow 20MR

Pas 20MR nėrimo gylis yra didesnis, tai leidžia pravesti masalą jums naudingame gylyje, juk žinoma kad tas pats šapalas ne visada mėgsta pakilti maitintis į viršutinius vandens sluoksnius. Net ir ešeriukai būna spyriojasi. Maskvos upėje pasižymėjo ir 20SR ir 20MR. 7-yni šapaliokai – rimtas rodiklis praktiškai visiškoje nekiboje. Aišku, kad jų dydis nėra įspūdingas, bet pats didžiausias buvo apie 100g. žuvies dydis UL žūklėje – ne svarbiausia, juk rezultatas buvo pasiektas! Aišku niekas neatsisakytų nuo vertingo egzemplioriaus. Kol kas užkibo tik smulkmė. Pavasarį šansai įkabinti kažką didesnio daug kartų išaugs! 20MR svoris -0,9g. Užsimeta taip pat nekaip, bet su normaliais įrankiais 10-12m atstumas pasiekiamas.

Bug Minnow 25SR/25MR

Toks pat vobleriukas, tik šiek tiek didesnis, ir sunkesnis. Žaidimas kiek aktyvesnis. Neabejotinai pavasarinio vabzdžio imitacija, jei parinksite tinkamas spalvas. Dirbs tiesiog plaukdamas, tiek pasroviui ir gal būt srovę. Reiktų paminėti kad 25-ukai sąlyginai gerai skrenda, nes tai mums pakankamai svarbu. Bandymų metų Oka upėje pavyko sugauti tik ešerioką, bet tada žūklės sąlygos neleido jam atsiskleisti. Ir jeigu su 20SR/20MR yra kažkoks aiškumas, tai pavasarį reikės skirti pakankamai dėmesio 25SR/25MR. Svoriai 1,3 ir 1,6 g atitinkamai. Apskritai su šiais masalais aš piešiu įvairiaspalves perspektyvas. Kaip bus iš tikrųjų, laikas parodys...

Megabass

Apie šią Japonų firmą vienu metu mes girdėjome viena ausimi, dėl žemos kokybės kiniečių gamybos klastočių. O juk kinų klastotės niekada neturėjo nieko bendra su tikruoju Megabass. Ir kaip nustebo piliečiai, kai pasirodė tikroji Megabass produkcija. Tiesa ir kainos nustebino, bet jau nemaloniai. Taip, žingsnis po žingsnio Megabass išsikovojo stabilią, nors ir nelabai plačią, paklausą. Kol kas aprašysiu tik vieną modelį, nors dabar sostinėje ir kituose regionuose, jų jau galima įsigyti.

X-30 Marukin

Labai įdomus vobleris. Anksčiau buvo pardavinėjamas tik skęstančio tipo 1,5g svorio. Šiame sezone žada plaukiančią modifikaciją 1,2g. apie naujieną aišku nieko negaliu pasakyti, o apie skęstantį - yra ką. Visų pirma jis imituoja vabzdį, todėl spalvinimo įvairovėje yra daugiau tamsių, neryškiai blizgančių, atspalvių. Man stebint juo buvo sugauta šapalai, salačiai, ešeriai ir net aukšlės, kas gaudant mažais masalais visai nestebina, ir rodiklis yra tai, kad žuvis užkibo traukiant masalą, t.y. užkibo prisivijusi. Tai mums svarbu, nes aukšlė, užkimba iš karto tik masalui nusileidus į vandenį, arba jam beplaukiant. Su dvišakiu. Skęsta tiesiai žemyn galva. Pasikartosiu – labai įdomus vobleris. Bet ne visiems sekasi juo gaudyti. Tame tarpe ir man, aš vis dar nesutariu su juo. Pasiekimų turiu, bet aš jo niekaip negaliu suprasti, taip pat kaip ir negaliu jam rasti optimaliausio žaidimo. Supratau viena: pravedimas būtinai turi būti su pauzėmis ir pastoviais trūkčiojimais, siekiant išnaudoti jo skendimo padėties privalumus.

Aš vis galvoju: o jeigu tolygiai pravesti šį vobleriuką? Gal būt mes veltui prigalvojame visokiu pravedimo būdų? Dvišakį reikėtų pakeisti trišakiu, kad būti labiau užtikrintam...

Lucky Craft

Firma rimtai užsiima masalų gamyba, turi platų žūklės vobleriais (ir ne tik) asortimentą. Mūsų rinkoje jos UL masalai atsirado tik 2004/05 metų žiemos pradžioje, ir tai ne visi. Apie jos produkciją kažką galiu pasakyti tik todėl, kad keletą modelių paėmiau ruošdamasis būsimam sezonui.

Snacky-S

Skęstantis modelis, neturintis jokio žaidimo, nes tikriausiai skirtas gaudyti pravedant trumpais trūkčiojimais. Taip pravedant juda įdomiai, tarytum iš tikrųjų gyvas organizmas. Aš nežinau kaip voleriukas pasirodys srovėje, bet stovinčiame vandenyje (nebūtinai tai ežeras ar tvenkinys, gali būti ir upės užutėkis silpna ar visai be silpnos srovės) pilnai realūs tikėtini rezultatai. Perspektyvus masalas. Svoris 1,7g, ilgis 33mm. Minnow su dvišakiu. Ir vis tiek – ant vieno iš įsigytų, uždėsiu trišakiuką.

Cra-Pea

Gerokai perdėjus, šį masalą galima sulyginti su Smith Camion. Tiesa Smith šiek tiek mažesnis ir geresnės kokybės. Tiesiog įprastas fat‘as. Turi tris modifikacijas: Deep, Shallow ir Medium. Medium‘o prekyboje dar nebuvo. Žaidimas gerokai aukšto dažnio, bet vidutinės amplitudės. Aišku gaudys, o juk mums to ir reikia. Shallow ir Deep svoriai 2,8 ir 2,9 g atitinkamai. Vienintelis nepatikęs dalykas, tai kad užmetant kabinėsis kabliukai – nes, esant tokiam mažam dydžiui, jie kaba per žemai.

Beavy-Minnow 40 SP

Minnow. Net nežinau kaip jį apibūdinti – vėl nieko naujo. Svoris 2g. gaudyti srovėje aišku galima, bet kam? Tam reikalui yra kitų, tokioms sąlygoms labiau tinkančių masalų. Stovinčiame vandenyje visai patenkinamas, bet tokioje, tų pačių minnow, įvairovėje tikslingai pirkti šį masalą tampa beprasmiška, kam jums dar vienas, niekuo neypatingas vobleriukas, kurį greitai pamiršite, nes jis ant tiek paprastas – bet kainuoja solidžiai. Kam bereikalingos išlaidos? Ir jeigu jūs sumanytumėte jį pakeisti į bassday, aš jūsų neatkalbinėčiau. Tai būtų teisingas sprendimas.

Tango 45 SP

Tipinis shad‘as, pagamintas pagal geriausias japonų tradicijas. Čia jums ir holograminis mailiaus spalvinimas, kokybiški kabliukai, puikus dizainas ir lako danga. Dydis jau „ant ribos“, bet mus tenkina. Svoris 3,8g. Dėl viduje esančių šratukų - labai triukšmingas vobleris. Man labai patiko. Rezultatai bus, tikiuosi, pavasarį, vasarą, rudenį – pažiūrėsim.

Ken International

Visiems mums žinoma firma: šios „organizacijos“ gaminamų spininginių ričių, privalumų ir trūkumų, aptarinėjimas krečia kaip „drugys“ kai kuriuos tinklapių forumus. Apie spiningus žino mažiau, nekalbant jau apie masalus. Vis dėlto pavyko įsigyti keletą vobleriukų.

Bee-Wee Slimer

Storuliukas-fat‘as. Kiek keistos formos – uodegėlė nulenkta į apačią, juk japonai mėgsta stebinti vartotoją. Vienas trišakis ant pilvo. Aukšto dažnio vidutinės amplitudės žaidimas. Nieko ypatingo, ne geresnis už kitų gamintojų fat‘us. Pagavau nedaug ešerių, paskui su juo kažkas atsitiko. Taip ir tampausi jį masalų dėžutėje. Galbūt kažkada ir iššaus, o kol kas tik vietą užima, bet vis tiek tikiuosi, kad atsiras galimybė vėl jį išbandyti. 30mm ilgis ir 2,5g svoris suteikia masalui gerą užmetimą. Bet ne daugiau, nes tai paprasčiausias vidutiniokas.

Luise Creek Minnow 4SP

Klasikinių proporcijų neišsiskiriantis minnow. Teko išbandyti vieną. Jokių naujovių nėra, o ir modelis tikrai ne naujiena, kad iš jo kažko reikalauti. 1,8g svoriu skrenda nelabai, net naudojant atitinkamus įrankius. Pravedimas kaip ir kitiems minnow: nori – tvičinguok, nori – tiesiog trauk su pauzėmis, arba be jų tiesiog tolygiai. Ešeriukai ir lydekaitės – štai ir visas mano laimikis. Jei turite galimybę rinktis, geriau jau tas pats BassDay, nors ir šiek tiek brangesnis ir kokybiškesnis spalvinime ir išpildyme. Atminkite, kad estetika pas mus - ne paskutinėje vietoje.

Sport Saurus

Nusimanantys žmonės sako, kad šios firmos užsibrėžtas tikslas ilgalaikis gyvavimas. Tačiau jos originalius masalus vis dar pardavinėja. Gaminių kokybė labai aukšta. Iš viso, mums tinkančių, modelių asortimento, norėčiau pristatyti kelis.

Piglla

Iš esmės tai gana paprasti, nedideli vobleriukai, turintys vieną pikantišką detalę, dėl kurios išsiskiria iš visų kitų. Tai – judantis liežuvėlis, galintis šiek tiek vertikliai kilotis!!! Ir tai konstrukciškai numatyta! Retas derinys, ar ne? Tai visai netrukdo vobleriukui sklandžiai dirbti srovėje, be klasikinių judesių dar mėtosi į šonus. Skęstantis. Ilgis 40mm ir 3g svoris leidžia neblogai užmesti. Galiu pabrėžti, kad kaina bus aukšta, bet kokia pasakyti nesiryšiu.

Molla

Klasikinis, gerai pagamintas, vobleris. Originali kuprota kūno forma, 35mm svoris 2,5g, skęstantis. Darbas pakankamai plaučiais mostais, bet stabilus. Kol kas dar nenaudotas „kovoje“- nes retas modelis, ir pabandyti neteko, nes jo turėtojas neleido, motyvuodamas šio voblerio retumu. Galbūt pavyks kolegoms ir Sankt-Peterburgo.

Neteko išbandyti ir Felly 3 ir Felly 4,5. Jie labai panašūs į Batfee, tik liežuvėlis pas juos modeliai užlenktas į priešingą pusę. Skęstantys, 3 ir 4 g svorio atitinkamai. Verta paminėti Rex-minnow pavadinimo voblerį, skęstantį. 37mm, 2g svoris.

Maria

Palyginus retai sutinkami vobleriai. Nieko ypatingo, be jokių šiuolaikinių privalumų. Toks vidutiniokas. Rasti kažką klasikinės formos tinkamą UL‘ui masaliuko nepavyko, tačiau radau visai įdomius, du mums specializuotus, radau. Apie vieną jų – keletą žodžių.

Mar Amigo

Masalas pagamintas pagal rapalos rattlin principą. Šis pavadinimas prigijo ir pas mus, o jei išsireiškus teisingai, tai Rytuose ir Vakaruose tokie masalai vadinami Vibration arba VIB. Masalas originalus. 2g yra 30mm ilgio. Labai gerai užsimeta. Darbas tokio aukšto dažnio ir mažos amplitudės, kad pravedimo metu atrodo kad jin nedirba, bet taip nėra. Tiesa pasakius kol kas ant jo dar nieko nepagavau, bet, keletas ešerio ir šapalo išėjimų, mačiau. Tiesiog tose sąlygose tai nebuvo tinkamiausias masalas. Perspektyvus vobleris – laukiu pavasario.

Skagit Designs

Su šios firmos gaminiais susipažinau 2004 m. pavasarį. Pavyko išbandyti du modelius, t.y. vieno modelio, bet dviejų modifikacijų, besiskiriančios panėrimų gyliu. Gaminio kokybė ir padengimas - pagirtini. Tarp kitko norėčiau pažymėti, kad japonų įmonės beveik visada gamina aukščiausios kokybės produkciją.

Shallow Trank/Medium Trank

Pažvelgus į juos mano vyresnis sūnus pasakė, kad jie panašūs į „mažąsias sardeles“.

Ilgis 36mm. Darbas primena vandens organizmą, o ne mailių. Aukšto dažnio ir nedidelės amplitudės darbas. Po pirmųjų poros šapalų ir trijų ešerių pagavimo, atsargiai atgal įdėjau dėžutėn. Susitikimas su lydeka nebuvo planuojamas, o ten kur gaudžiau, ji buvo dažnas svetys. Puikiai metasi.

Vienintelio ko nesupratau, kodėl firmos tinklapyje ir ant pakelio nurodyti skirtingi svoriai:tinklapyje – Shallow 2,6g, Medium 3g, o iš tikrųjų 2,5 ir 2,8g. atitinkamai. Kodėl toks neatitikimas – neaišku. Bet tai mus nelabai jaudina, nes pagal masalo svorį pasirenkame optimalius įrankius ir kelių dešimtųjų gramų skirtumas vargu ar ką kardinaliai pakeis.

Tackle House

Įdomi firma. Artimiausiu metu plaunuojua debiutuoti mūsų rinkoje, jei pavyks derybos su Rusijos partneriais. Kol kas visokius šios firmos vabalų ir lervučių imitacijas palikime ateities straipsniams. O apie įprastus verta parašyti, nors mano patyrimas gaudant jais, nėra didelis, ir apsiriboja tik vienu modeliu, imituojančiu mailių, gaudant panašioje upėje kaip Maskva.

Elfin Fish 40F

Nedidelis, minnow tipo vobleriukus, turintis išstorėjimą pilvo zonoje. Užsimeta nelabai. Sveria 1,8g. trumpais rūkčiojimai traukiant neblogai į jį reagavo ešeriukai. Galima pravesti ir paprastai, su pauzėmis. Vangus darbas. Daug kartų vijosi kuojos, bet pagauti nepavyko. Tai viskas. Gaudant srovėje (anot vieno pažystamo žvejo, netikėti priežasčių neturiu) savęs neparodė. Bet seklioje atbulinėje Okos tėkmėje, Veligožo raj. gaudė šapalus, sterkiukus ir ešerius. Visai nedidelius. Pagal voblerį ir žuvis, nors...

Jackall Bros

Ši firma gamina puikius voblerius. Pasirinkimas labai ir labai plautus, tai tenkina net ir pačius išrankiausius žvejus. Kokybė ir panašūs rimtos firmos atributai akivaizdūs. Kol kas turiu tik vieną, FT spalvinimo modelį. Žinau, kad šios firmos pasirodymas mūsų rinkoje 2005m. pavasarį.

Tyni Fry 38SP

Šiek tie skirtingų, nei klasikinės formos, minnow. Šiek tiek storesnis, jei sąlyginai galime pasakyti apie 35mm dydį. Tai, kad jis gaminamas suspender tipo mums tik į naudą. Galimas tiesiog tolygus pravedimas retais trūktelėjimais, ar be jų, iš pradžių buvo bandomas upės Maskva tipo telkiniuose, nes leidžia padaryti šiokias tokias išvadas apie masalą, ten besiveisianti žuvis labai išranki ir kaprizinga, todėl sužadinti jos apetitą sunkoka. Ir jeigu, su žvejo pagalba, masalas sugebėjo suvilioti žuvį keletą kartų, tai man yra kaip kriterijus vertinant apie voblerio galimybes. Svoris tik 1,5g. apie tolimus metimus galima tik pasvajoti, bet tokio dydžio ir svorio masalas, su mono valu, lekia patenkinamai.

Tiemco

Mūsų šalyje ši įmonė žinoma kaip kabliukų gamintoja, ypač tie kas mėgsta muselinę, ir patys gaminasi muses ar panašias imitacijas. Daugybė vabzdžius imituojančių voblerių, t.y. su liežuvėliu ar kitaip originaliai pagaminti. Apie juos taip pat sekančiame straipsnyje. Sustosime ties keliais modeliais, gerai pasirodžiusiais žūklėje.

Trick Trout Minnow 35SP

Aš jį priskirčiau tarpiniam modelių tipui, o ne grynam minnow. Ir nors jis išsiskiria vangiu ir plačios amplitudės darbu, bet kabliuką sugebėjau pritaikyti tik rudenį, gaudant Okoje, kai sukrė jau nebebuvo aktuali. Žuvis tiesiog stojo į ‚eilę“. Teko pastatyti trumpą pavadėlį, nes mažieji lydekiukai siautėjo pakrantės linijoje. Dėl pavadėlio vobleris įgavo lėtai skęstančiojo savybes, ir tai jokiu būdu netrukdė. Neskaitant 15 vnt smulkiu lydekiokų buvo pagauta trys šapalai, daugybė ešerių, porą starkiokų, ir galiausiai 250-300g salačiukas. Top‘inis pravedimas buvo chaninis trūkčiojimas su neilgomis 2-3 sekundžių pauzėmis. Vandens temperatūra tada buvo juntamai mažiau nei 10oC. Garbingas 2004m. sezono uždarymas! Svoris 2g, užsimeta silpnokai. Gaila, kad 2004m. gamyba baigta, bet nusipirkti dar galima.

Trick Trout Jointed Minnow 35S

Taip pat įdomus vobleris. Skęstantis sudurtinis. Svoris 2g. Vietoje trišakių – vienakiai kabliukai. Nelabai vykęs modelis. Mano nuomone gerokai blogesnis už prieš tai buvusį. Didesniam kibimų realizavimui siūlau pakeisti į dvišakius ar trišakius kabliukus. Pagal judesiu kiek primena Rapalos Jointed. Kas susidūrė- supras. Dirba plačia amplitude, bet vat dažnis – didesnis už rapalos. Sugauti nepavyko nieko, bet prie manęs V. Tarasov, nors ir sunkiai, bet pagavo keletą ešerių. Jei rinktis – vienareikšmiškai Trick Trout Minnow 35SP.

Štai mes ir apžvelgėme keletą Japonijos korporacijų ir firmų voblerius. Kurie geri, o kurie – ne, turbūt galima tik spręsti tik realiai išbandžius VISUS čia paminėtus masalus, arba atidžiai juos apžiūrėjus. Ar verta tai daryti? Gal būt ne. Juk visada galima apsiriboti keletu „darbinių“ modelių, kurie atneša gerų rezultatų. Ar verta prie to sustoti, kai kiekvienais metais atsiranda vis daugiau naujų įdomių masalų ir galimybių juos išbandyti žūklės sąlygomis, o ne rinkti kolekcijas? Rinktis jums, bet kad pereiti į aukštesnį lygmenį, jau nebeužtenka sukauptos patirties ir žinių. Ir tikrasis žvejas – tas kuris nesustoja ties pasiektais tikslais, jis pasirengęs žengti žingsnį į priekį – link naujų perspektyvų, ne tik gaudant žuvį, bet ir įsisavinant ir praplečiant įrankių ir technikos panaudojimo metodus šiuolaikinėje, dažnai sudėtingų sąlygų, žūklėje. Bet juk tuo žūklė ir įdomi...
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.03.03, 22:54

Paveikslėlis

Jau neskaitant kad firma - ZENAQ ,gamina labai brangius "kotukus".

Paveikslėlis

Pavyzdžiui madžiaga iš kurios pagaminta šio spiningo rankena - Bamboo Work serijos ,yra gaminama iš labai brangių veislių medienos,ir užsakoma tai pagaminti vienoje ir toje pačioje gamykloje ,kur gaminamos medinės mašinų detales ir panelės .Gamyklos pavadinimas būtų - Mercedes . Sio spiningo užvalkalas yra taip pat išskirtinis siūtas japonijoje ir yra rankų darbo ,iš labai minkštų ir brangių pluoštų.

Paveikslėlis

Spiningas atitinka japonijos dizainą

Paveikslėlis

...Kaip rasoma reali Rusijoje kaina svyruoja nuo 907.00 USD iki (34100 руб.) Na o gimtinėje kaina ( 価格:71,400円(税込) - ir daugiau...
Na o spiningų gramtūra būtų štai tokia.
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Pelekaz
Pranešimai: 421
Užsiregistravo: 2012.02.17, 20:31

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė Pelekaz » 2013.04.07, 18:17

Mikrovartikles – alternatyva ar isitikinimas...

Paveikslėlis
upload pics

Kai kalbam apie mikromasalus iskart omenyje turime „ultralight“ klases spiningavima. Ploni valai, subtilus irankiai ir be abejo, maziukai masalai, kurie ko gero ir yra cia patys svarbiausi siame zuklavimo stiliuje.
Kalbant konkreciai apie spiningo masalus daznai minime silikoninius masalus arba voblerius ir mazas sukres. Ju pasirinkimas siandieninese zukles prekiu parduotuvese yra gana ivairus ir gausus.
Taciau kai vos tik paminim vartikles, o ypac minivartikles kazkodel pardaveju veidai tampa iskreipti lyg butume kazka ne taip pasake. Kiek teko dairytis zukles parduotuvese, tai mikrovartikliu pasirinkimas budavo skurdokas arba tokio tipo blizgeliu visiskai nebudavo. Kas liecia ziemines vartikles, tai ju sezono metu buna ivairiu, taciau ne visos jos yra pritaikomos horizontaliam pravedimo budui. Tiesiog perkamumas ir prekes populiarumas diktuoja rinka ir cia jau nieko nepadarysi. O gal paprasciausiai siais masalais nera jau labai tikima, gal tiesiog jie rimtu zveju atmintyje isliko kaip istorija, tarsi koks stampas masalo, kuris populiarus buvo tik tada, kada nieko kito ir nebuvo. As manau priesingai, ir tai yra ne mano vieno nuomone. Todel, remdamasis savo ir kitu spiningistu supratimu, teorine ir praktine patirtimi, siame straipsnyje apzvelgsiu mikrovartikliu paskirti, ju gaudymo technikas, modelius ir ju gamintojus.
Vartikle, kaip ir bet kuris kitas spiningavimo masalas, yra laiko patikrinta ir verta deramos vietos net ir kitu „kibiausiu“ masalu gretose. Visu pirma, zinojimas kaip, kada ir kur si masala geriausiai panaudoti zukleje, gali padaryti si masala absoliuciu lyderiu tarp kitu masalu, o kartais savo kibumu nustelbti ir net pacius kibiausius guminius masalus ar voblerius. Tuo paciu, mikrovartikle gali buti tam tikrose situacijose paciu patogiausiu masalu, kur kitokio masalo teisingai pravest, uzmest butu neimanoma. Kalbu apie labai stipria srove, kur sukre tiesiog isspjauna į pavirsiu, o ir ne visi, net patys brangiausi vobleriai gali stabiliai laikytis sroveje.

Kodel mikrovartikles ? Juk parduotuvese dabar yra pakankamai vidutinio dydzio vartikliu, vienos yra gamyklines, kitos ranku darbo. Visu pirma kai masalas pereina i „mikro“ dydi jis jau tampa labiau universalus. Ar, tarkim, musu proseneliai galejo pasigirti sugave auksle ar koki tai sapaliuka legendine blizge :“Jurate“ ? Ko gero, kad ne.
Kalbant apie siuolaikines mikrovartikles tai ju dydziai, formos, darbo charakteristikos tiesiog nustelbia taip populiarejanciu vobleriu gausuma. Kiekviena vartikle turi savo forma, o kartu ir vis kitoki darba, skendimo greiti, vartymosi amplitude ir be abejo skleidziama virpesi.
Ko gero daugelis rimtu spiningistu per savo zuklavimo karjera bent viena karta yra bande pasigaminti kazkokia vartikle. Tai bene pats paprasciausias maslas, kuriam pagaminti nereikia kazkokiu tai ypatingu sugebejimu ir aplinkybiu. Tarkim daugelis tu meistreliu yra isbande kad ir paprasto valgomojo sauksto galimybes konstruojant vartikle. Yra tokia blizge pavadinumu „Vabalas“.

Paveikslėlis
upload pics

Mikrovartikles galima butu suskirstyti į dvi rusis. Pirma rusis, tai vartikles, kurios gaminamos ivairiu dydziu ir svoriu, arba kitaip sakant, tos mazosios yra didziuju „klonai“, sumazinti variantai.
Pastarosios gaminamos todel, kad ju formos yra jau seniai isbandytos, tapusios legendiniais masalais. Todel gamintojas isleidzia ju sumazinta serija skirta lengvojo ir ultralengvojo spiningo megejams.
Antra rusis – mikrovartikles, neturincios analogu dydzio prasme. Ju formos ir dydziai yra gaminami iskarto originalaus dydzio ir yra jau skirtoslengvosioms spiningavimo klasems. Pastarasias daugiausiai gamina japonai. Ko gero didziausia ivairove tokiu mikro vartikliu butent ir gaminama Japonijoje. Jos beveik visos papuostos vienkabliais kabliukais be uzkarpeles, kadangi japonai jomis daugiausiai gaudo lasisines zuvis, ko pasekoje jie jas paleidzia atgal, todel siekdami kuo maziau zaloti zuvi jie naudoja butent tokio tipo kablius. Kalbant apie Amerikos rinkoje esancias mikrovartikles, tai dauguma ju jau nusegtos tradiciniais trisakiais.
Kadangi Europoje zvejai nelabai gali kur nusipirkti tokiu japonisku grozybiu, o uzsakineti internetu jos kainuoja padorias sumas, tai daugelis turinciu meistro rankas pasigamina jas patys. Kai kurie tam sugeba panaudoti net monetas.
Cia matome puiku pavyzdi arba bandyma pagaminti vartikle tipo „Atom“ jos mikro variante.

Paveikslėlis
photo sharing websites

Labai gerai pasiteisinusios yra rusu meistru ir spiningistu mikrovartikles, kurios tinka gaudyti ne tik lasisines, bet ir kitas plesrias ar net taikias zuvis. Cia galima butu pamineti A. Vjunovo, „Manjako“ mikrovartikles. Stai Vjunovas yra net parases staripsni apie mikrovartikliu gamyba , ju formas ir pritaikyma ivairiu zuvu gaudyme.
Visu pirma autorius pataria blizgutes gamyba pradeti nuo sablonu, kurie veliau labai pades darant jau kopijas.

Paveikslėlis
pic hosting

Mirkrovartikliu modeliai

Pakalbesiu apie konkrecius mikrovartikliu modelius. Pirmos dvi yra kompanijos gaminancios legendinius guminius masalus, tai Mister Twister vartikleles su gana ryskiu spalvinimu, tinkanciu tiek upetakiams, tiek ir eseriui drumstame vandenyje. Trecia blizgele yra Thomas Cyclone. Beja, Cyclone forma yra viena populiariausiu, seniausiu blizgiu formu, kuria stampuoja begales gamintoju, taciau kiekvieno gamintojo ta pati forma siek tiek skiriasi ir tai veikia skirtingas darbo charakteristikas. Tai geros mikrovartikles greitam eseriu gaudymui, o taip pat geria tinkamos upiniam gaudymui prie duobiu. Paplatinta uzpakaline vartikles dalis sukuria intensyvesni darba net letu pravedimu.
Ketvirta blizge – tai S formos klasikinio tipo „Crocodile“ firmos Cibbs. Tipine lasisiniu zuvu vartikle skirta svariam, skaidriam vandeniui su greita srove.

Paveikslėlis
photo sharing sites

Penktu numeriu pazymeta Thomas Little Tiger 25 milimetru ilgio blizgele yra tokia universali, kad nei eserys, nei mekne, sapalas ar upetakis negali jai atsispirti.
Taip pat negalima nepamineti ir ranku darbo vartikles, kuria pagamino garsus rusu meistras Aleksandras Lazarevas. Blizgele yra tik 11 mm ilgio ir turi dar papildoma metaline uodegele ant uzpakalinio ziedelio. Be to ji yra dvieju daliu, viena jos puse sidabrine, kita varine. O kita blizge to paties autoriaus dar yra ir pasunkinta.

Paveikslėlis
free image hosting

Superlengvos vartikles

Sio tipo vartikles taip pat savo forma primena didziasias, taciau yra padarytos is plonesnio metalo.
Tokio vartiklytes standartiskai yra naudojamos trolingui arba su sbirulino pludemis, kadangi tradiciniu spiningavimo irankiu jas uzmesti be papildomo svorio yra beveik neimanoma. Tradiciskai ju dydis buna 2-3 cm. Ultralight kategorijoje jos naudojamos dazniau stovinciame vandenyje ir pravedinejamos ne tradiciniu traukimo budu. Tokia lengva vartikle kritimo stadijoje labai graziai zaidzia, vartosi, kopasekoje vilioja plesruna.
Viena tokiu blizgiu yra Williams W10 (foto 8). Pati maziauia sios firmos blizgele sverianti beveik 1 gr ir siekianti 2,5 cm dydi. Taip pat ji dengta auksu ir sidabru (foto 9).

Paveikslėlis
image hosting sites
Paveikslėlis
free photo hosting

Tiasok blizgeles galima naudoti ir sistemoms. Galima jas kabinti ant pavadeliniu sistemu, pavyzdziu, su svareliais „ceburaskomis“, „Carolina“ sistemomis. Tai priduos papildomo svorio reikiant uzmesti vartikle kuo toliau. Geras tokiu lengvu mikrovartikliu pliusas- geras ju darbas net letame pravedime.
Labai geru darbu pasizymi kompanijos Luhr Jensen Needlefish vartikles. Sunkiasnes galima naudoti ir be papildomo svorio (foto 10,11,12).
Yra ir plastikiniu vartikliu rusis. Tokios vartikles gaminamos is labai lengvo, bet tvirto plastiko, kas leidzia isgauti labai stiprius virpesius vandenyje, o taip pat platesne spalvine gama. Tarkim, permatomas plastikas su viduje esanciais blizguciais. Tokios blizgeles nepraranda spalvu, jos tiesiog nenusidauzo į akmenis. Tokios plastikines blizges korpuse daznai buna imontuoti vienas ar keli volframiniai saratai, kurie duoda blizgei svorio ir stabilumo. Nuo siu saratu isdestymo priklauso blizges darbines charakteristikos (foto 13,14). Tokiu vartikliu reiktu ieskoti Shimano, Kuusamo ar Daiwa gamintoju produkcijoje.

„Klopai“ ir kitokios sudetingos geometrijos vartikles

Yra vartikliu kategorija, kuri issiskiria savo formomis is klasikiniu vartikliu.Tai daugiausia vartikles, kurios imituoja vandens gyvunus, vabzdzius. Taip pat tai gali buti vartikles su nesimetrine forma arba asimetrisku lenkimu. „Klopai“, arba kitaip „blusos“ buna gaminami ne vien is metalo, tai gali buti metalo, plastiko ar net medzio hibridai. Tokio tipo blizgemis gaudoam panasiai kaip museline su nimfomis. Masalas uzmetamas pasroviui, leidziama jam nuplaukti, o veliau letai traukiamas pries srove su pauzemis ir pazaidimais spiningo virsunele.

15 ir 16 numeriais nuotraukoje pazymetos Aleksejaus Vjunovo blizgeles. Jos labai mazos, apie 17 milimetru ilgio. Toks dydis gali imituoti ne tik mailiuka, bet ir vabaliuka ar dar koki gyvi. Tokios blizgeles vilioja beveik visos rusies zuvis, nuo auksliu iki karpiniu zuvu.

Paveikslėlis
upload foto

Taciau sios blizgeles savo forma neissiskiria is kitu. Visai kitokios yra netradicinio lenkimo ir formu vartikles. Tokie nesimetriski, kreivi lenkimai suteikia vartiklei chaotiskus judesius, kurie kartais vilioja pasyvia zuvi. Ypac tai yra taikoma upetakiams ir daznai butent tokios blizges ir yra gaminamos lasisiniu zuvu gaudymui. Tokios vartikles imituoja suzeistas ar besiblaskancias zuveles, kurios tuomet yra lengvas grobis plesrunui.
17 ir 18 numeriais pazymetos hibridines vartikles garsios kompanijos Jackal Bros. Tai veikiau jau į metalinius voblerius panasus masalai. Vabzdzius primenancios vartikles turi metalini kuneli ir plastikinius sparnus. Blizgeles turi gana geras aerodinamines savybes ir savo darbu labai primena cikadas, taciau ju virpesiai yra ne tokie tankus. Tokias vartikles labai gerai panaudoti stiprioje sroveje, jas praktiskai galima laikyti vienoje vietoje. Srove tiesiog jas iskelia į pavirsiu. Tokios vartikles geria imituoja į vandeni ikritusi vabzdi, kuriuo be abejo domisi sapalai, kirsliai.
Yra vartikliu, kurios turi net garsiniu savybiu. Blizge konstrukcija tokia, kad tarsi vienoje blizgeleje butu iskarto dvi sudetos blizges, kurios viena su kita tarpusavyje dauzosi pravedimo metu ir taip sukelia garsus, kurie jau vilioja plesruna garsiskai ( foto 19, 20 nr.).

Paveikslėlis
picture sharing
Paveikslėlis
image hosting sites

Tai pat galima aptikti naujas formas turincias blizges, kurios vandenyje sukelia vandens burbuliukus, kurie taip pat veikia kaip viliojimo atraktorius, o kai kurios dar ir turi papildoma blizgele ant trisakio ziedelio, kuri imituoja uodegini peleka (foto 21, 22 nr.).

Paveikslėlis
photo hosting sites
Paveikslėlis
upload photos

Kai kurie zvejai meistrai, turintys auksines rankas, sugeba patys pasigaminti taip vadinamu „hibridiniu“ masalu. Siame pavyzdyje (foto23 nr.) matome genialiai sugalvota museles ir permatomos vartikles hibrida. Plastikine vartike padeda uzmesti masala ir taip pat suteikti masalui savaja animacija, o pati musele veikia kaip pagrindinis sio masalo vilioklis.

Paveikslėlis
upload photos

Norint pasiekti geru rezultatu zukleje vartiklemis reikia savo dezuteje tureti kuo ivairesniu spalvu ir formu mikrovartikliu. Tai pades zvejui atrasti ta pacia kibiausia ir efektyviausia vartikle tam tikrai zuklavietei tam tikram vandens telkiniui ir be abejo zuvies rusiai.

Paveikslėlis
free photo hosting

Spalvu svarba

Tradiciskai klasikines blizges turi tris naturalius metalo atspalvius – sidabras, varis, auksas, na ir, aisku, ju atspalviai. Amerikieciu gamintojai tokias blizges dar megsta paspalvinti ivairiomis spalvomis. Tai daznai buna taskeliai, rombeliai, juosteles ar net ispaisyti zuvi imituojantys konturai.
Taip pat gali buti ivairus lipdukai. O stai japonai daugiausiai savo blizges dazo ivairiausiu spalvu dazais, kurie buna specializuoti blizgiu dazymui, jie yra atsparus trinciai, dauzymams ir neblunka.
Zukleje vartiklemis reiktu taikyti tas pacias spalvu taisykles kaip ir vobleriuose. Naturalios spalvos labiau tinka skaidresniuose vandenyse, ryskias spalvas deretu naudoti drumstame. Kas be ko, ryskias spalvas megsta upetakiai. Jei tai pavirsines vartikles – imitacijos, tai ju spalva turetu imituoti vabzdziu spalvas. Tai daznai buna juodos, zalios ar rudos spalvos, taip pat maisytos, holografines.

Mikrovartikliu gamintojai

Rinkoje yra nemazai mikrovartikliu gamintoju, daugiausia ju gamina japonai, kadangi pas juos yra labai paplites gaudymo budas pavadintas „area fishing“ ir „trout fishing „. Tai daugiausiai lasisiniu zuvu gaudymas karjeruose, uztvankose. Taip pat yra ir vartikliu modeliu skirtu gaudyti juroje taip vadinamas „akmenines zuvis“ (angl. „rock fishing“ ). Taciau tokias vartikles galima pritaikyti ir Europos vandenims. Ta puikiai irode rusai, lenkai, o be to ir Lietuvoje kai kurie zvejai jau isbande japoniskas vartikles ir ivertino ju kibuma.
Is populiariausiu mikrovartikliu gamintoju galima butu pamineti Waterland, Smith LTD., Rodio Craft, SSY Label, Anglers Dream Bite, Nories, Timon, Shimano, God Hands, Nomadic Code, Daysprout, I Jet Link, B-House, Mukai, JESPA, 3Piece, Forest, Ivyline, Bassday, GT Bio. Is nebrangiu vartikliu galima butu pamineti tokius gamintojus kaip SavaGear, Acme, Balzer, Salmo, Luhr Jensen.

Pravedimo budai

Na tiesiog kiti pasakytu, ka jau cia reikia taip sudetingai pravedinet, tiesiog trauki ir viskas. Ta pati galima butu teigti ir apie voblerius, taciau siandienai mes neturetume tokiu traukimo techniku kaip „tvicingas“, „picingas“, „dzerkavimas“ ir panasiai.
Tam, kad rezultatyviau zvejoti mikrovartiklemis, mes turime zinoti, kokia technika panaudoti vienai ar kitai blizgei, kad ji efektyviai sudirbtu ir suviliotu plesruna. Yra keli pravedimo technikos budai.

Tolygus traukimas. Tokiu budu traukiama blizge atlieka savo darba, kuris jau priklauso nuo jos pacios fizikiniu duomenu. Kokia forma, islenkis jai suteikti, nuo to ir priklauso jos virpesiai ir judesiai vandenyje. Yra blizgeliu puostu muselemis ant trisakio ar viensakio kablio. Musele papildomai vilioja zuvi, taciau to pasekoje aukojamas pilnas blizges darbas, o kai kada ir visiskai nuslopinamas. Del to, reiketu vengti tokiu puostu blizgiu tolygaus traukimo metu. Aisku, tai dar priklauso ir nuo konstrukciniu blizges savybiu. Jei blizge dirba labai intensyviai, tai ko gero parista muse nelabai iskreips tuos judesius, kurie yra taip svarbus viliojant plesrunus.

Trukciojimo technika. Priklausomai nuo blizges dydzio, formos ir darbiniu savybiu yra parenkamas trukciojimo metodas. Visiskai panasiai kaip tai vyksta ir su vobleriais. Plataus ir siauro kunelio, o taip pat ir uzapvalintu formu lenktoms blizgems geriausiai naudoti trumpus timpciojimus.
Jie gali buti ivairaus stiprumo, nuo to priklausys virpesiu daznumas. Blizgeles, turincias maza islenki, deretu trukcioti agresyviau arba su placiais mostais, kadangi siu blizgiu pats savaiminis darbas yra gana vangus.

Kombinuotas traukimas. Tai ivairiu techniku sumaisymas, miksavimas siekiant isgauti kuo idomesne masalo animacija, nes kartais neuztenka vien tik tolygaus ar trukciojancio metodo. Todel kartais reikia suzaisti su masalu pauzemis, horizontaliais ir vertikaliais traukimais ir trukciojimais, pastuksenimu į dugna, pagreitinimu arba suletinimu pacio masalo traukimo metu.

Taigi, iskilo klausimas, kada ir kur naudoti mikrovartikles, kuo jos bus kibenes uz mazus voblerius ar tas pacias mikro sukres ? Na į toki klausima atsakyti yra visada sunku net ir labai patyrusiam zvejui. Su masalais daznai buna taip pat kaip ir su loterija, taciau visada galima isvesti tam tikras teorijas kas vienu metu yra geriau, kas blogiau. Visu pirma, lyginant vartikle su kitais masalais, tai galim butu teigti, jog ji yra vienas pigiausiu, ekonomiskiausiu masalu neziurint to, kad yra ir labai pigiu, ir labai brangiu blizgiu. Taciau tas pats yra ir su guminiais masalais, ir su vobleriais. Antra, vartikles taip pat labai issiskiria ir savo darbu is kitu masalu. Taip pat, lyginant su kitu masalu, net ir labai mazo diametro vartikle su savo menku svoriu uzsimeta daug toliau nei bet kuris kitas masalas.
Deformacijos atzvilgiu ji taip pat lenkia kitus masalus.

Paveikslėlis
image upload


Rasant straipsni buvo panaudota si medziaga:

http://club-fish.ru/spinning/mikro-kolebalki.html
http://www.fion.ru/handmade/4725/
http://www.fion.ru/handmade/7703/
http://fishinginrus.ru/articles/633
http://www.gonefishing.ru/index.php?type=page&id=810
http://rybolovnn.ru/archive/nizhny_novg ... NT_ID=5789
http://www.yug-fishing.ru/docs/12xx/124x/st1242.htm
http://www.gonefishing.ru/index.php?type=page&id=470
http://fishinginrus.ru/article/3297
Esme musyse...

Vartotojo avataras
Pelekaz
Pranešimai: 421
Užsiregistravo: 2012.02.17, 20:31

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė Pelekaz » 2013.04.07, 18:25

UL spiningo pasirinkimas
Leiskite jums padėti


Materialinei savo UL pomėgio pusei skiriu ne mažiau dėmesio nei žūklės technikai ir taktikai. Tam pastūmėjo vienas įvykis, atsitikęs pradžioje mano susidomėjimo spiningu.
Su bendradarbiu gaudėme nedideliame upelyje. Tuo metu pasirinkimas parduotuvėse buvo nesulyginamai mažas lyginant dabartį. Mano draugas ilgai gyvenęs užsienyje įrangą turėjo pagal naujausias technikos mokslo naujoves. Dėka šios įrangos, jis mesdavo toliau nei aš tik vieninteliu metru ir jis gaudė žuvį. Visos mano pastangos pasiekti kažką panašaus baigdavosi visiška nesėkme. Aš bandžiau iš kairės ir dešinės nuo kolegos, keičiau masalus, pravedimą, bet veltui. Netgi kai atsistojau į jo vietą nieko neišėjo. Esmė buvo tai, kad jis savo blizgutę sviedė kaip įmanoma toliau ir ji krisdavo šalia dumbliais apaugusio, srovėje kyšančio, akmens, žuvis reaguodavo iš karto. Man kaip tik trūko to metro, žuvis arba nenorėjo, arba tiesiog bijojo palikti savo slėptuvę šalia akmens. Man beliko tik mėgautis gausėjančiu kolegos laimikiu.
Tuo metu aš dar nesuvokiau rezultatų priklausomybės nuo naudojamos įrangos, bet praėjus tiek metų dabar užtikrintai galiu pasakyti, kad didesnis dėmesys renkantis įrangą ir jos subalansavimą ( tai yra suderinamumas tarp koto ir ritės su valu ir masalu) vis dėl to – gali įtakoti mūsų rezultatus. O per visiškai sunkias nekibas – bendrame fone neatrodyti blankiai.
Tai tikrai nereiškia, kad nusipirkę “teisingą“ įrangą jūs apsirūpinsite visiems gyvenimo atvejams. Įranga – tai tik instrumentas padedantis mums. Ir tiek. Neužtenka kad įranga būtų suderinta ir subalansuota, svarbiausia tinkamai su ja elgtis, ir kaip tik nuo to ir priklauso mūsų rezultatas.
Šiandieną norėčiau pakalbėti apie UL kotus kaip apie klasę. Išnagrinėti ją kaip sakoma nuo ...iki. Atkreipti dėmesį į kažkuriuos pasirinkimo aspektus, ir ne tik pagal darbines charakteristikas ir kainą, bet pagal subjektyvius prioritetus – prekinė išvaizda ir pan. Dabar netgi patyrusiam žvejui, jie dabar dažniau vadinami, „pažengusiems“ žvejams nėra lengva išsirinkti vieną ar kitą kotą. Tuo labiau, kad dabar kotų pasirinkimas tiesiog milžiniškas.
Dėka susiklosčiusių aplinkybių, nemažą vaidmenį tam turėjo mano pomėgis žūklės sportu ir ilgas darbas žūklės versle, turėjau galimybę išbandyti daugybę įvairiausios žvejybinės įrangos, daugiausia jų – kotai. Vienus jų teko tiesiog tik pakratyti, kitus teko išbandyti per pristatomąsias žūkles, o kažką aš tiesiog įsimylėjau. Ir šią meilę išsaugojau iki šiol. Bet apie viską iš eilės.

Ką aš išbandžiau

UL-e smulkmenų nebūna. Ne tik kotas, bet ir kiekviena sudedamoji įrangos dalis, turi būti patikimi, nes kartais UL įrangai tenka rimtos apkrovas, kartais net perkrovos. Tai beveik visada atsitinka, kai varginama solidi užkibusi žuvis, apie kurią aišku jūs svajojote, bet nesitikėjote kad ji užkibs būtent dabar. Nieko neprimena?
Tiek visko išbandęs, aš turiu susidaręs šiokia tokia, kad ir subjektyvią nuomonę. Keleto Japonijos ir JAV žinomų gamintojų produkcijos naudai. Tiksliau pasakius – Japonijos, nes iš amerikinių spiningų man patiko tik kažkurie G. Loomis modeliai. Vis dėl to juos statyti į vieną eilę kartu su japoniškais - nesiryžčiau. Per daug juntamas tarp jų skirtumas, ir kaip man matosi pas juos požiūris į žūklę kiek skirtingas.
Tai nereiškia kad kitų gamintojų spiningai akivaizdžiai blogesni. Net ir patinkantis, garsios firmos, spiningas gali būti pagamintas toje pačioje Kinijoje, kurios visi kažkodėl taip baidosi. Matyt čia pagrindinį vaidmenį suvaidino 80-ame ir 90-ame dešimtmečiuose, mūsų rinką užplūdusios pigios, labai nekokybiškos prekės. Šis, apie Kiniją susidaręs stereotipas, kaip šalies gaminančios žemos kokybės produkciją – tik dabar praėjus 15-ai metų pradeda griūti. Jokia čia bėda... Mes šiek tiek nutolome nuo temos.

Užmetimo testas

Ne veltui aš šį skyrių perkėliau į pirmą vietą. Visiems žinoma, kad spiningo koto testas – tai užmetamų masalų svorio darbinės ribos, kuris gamintojo nurodytas ant blanko. Dažnai (per dažnai, nei to norėtųsi) realios ribos neatitinka nominalių. Tai pirmiausia liečia mažai žinomų Pietryčių Azijos firmų gaminius arba apskritai “no name“.
Rimtesnių firmų produkcijoje lyg ir viskas tvarkoje, bet ir čia sutinkamos išimtys. Ar vien tik išimtys? Buvo toks DAIKO modelis AGRESSION AGS 602 UL labai galingas ir kietas spiningas, kurio nominalus užmetimas tik 0,8-5,3 g. Realiai atrodo kad ten ne mažiau 10 g. Viskas dėl to kad šis spiningas skirtas basų gaudymui. Užkibęs basas labai priešinasi. Tai viena, kita tai, kad masalui yra suteikimas labai agresyvus žaidimas, o tai padaryti minkštu kotu praktiškai neįmanoma. Taigi ne viskas taip paprasta.
Beje, netgi mūsų sąlygomis toks spiningas kai kuriais atvejais bus nepamainomas. Pavyzdžiui gaudant labai užžėlusiuose vandens telkiniuose, kur tolimas metimas nereikalingas, ir masalas metamas į švarius vandens lopinėlius. Galingas kotas leis be vargo “išlupti“ masalą iš žolių, ir daug lengviau susidoroti su žuvimi, neleidžiant jai įplaukti į žoles. Tik kad tokia žūklė, mano supratimu, niekaip nesusijusi su UL.
Grįžkime visgi prie “klasikinio“ UL (jeigu taip galima pasakyti). Nepamirškime, kad UL dėl minimalių koto užmetimo ribų viskas jaučiama aštriau – tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasmėmis. Vis dėlto net maži nurodyto testo netikslumai yra nereikšmingi labiau „sunkesnėje“ žvejyboje, o čia jie yra visiškai nepriimtini. Pastebima keista savybė: testai, dažniausia būna sumažinti, t.y. jūs perkate 1-5g testo spiningą, o iš tikrųjų gaunate apie 2-9g. Yra ir atvirkštinių išimčių, bet jos retesnės.
Dėl šio lyg ir nereikšmingo skirtumo tarp realaus ir nominalaus testo mes stipriai prarandame kitose koto darbo parametruose: nuo užmetimo atstumo praradimo metant didesnės apimties masalus (pvz. voblerius) iki jautrumo traukiant. Tiek užmetant tiek traukiant masalą jaučiame, kad spiningas apkraunamas nepakankamai. Bet ir čia yra niuansų ir daug kas priklauso nuo masalo tipo ir jo sukeliamo pasipriešinimo tam tikromis žūklės sąlygomis.
Siūlau nesivelti į teorinius išvedžiojimus, o eiti toliau ir išsiaiškinti – koks testas yra teisingiausias UL, koks ne. Tiesa, šis mano skirstymas ir požiūris yra subjektyvūs ir kam nors pasirodys neteisingi.
Kokius 10 metų atgal nediskutuotinai galima buvo teigti, kad pats “teisingiausias“ tų dienų kotų testas buvo 1-7 g, gal netgi 2-9(10) g.
Į spiningo kotų (Daiwa – ypatingai tankaus anglies pluošto grafito SVF įsisavinimas), ričių (magnio-titano lydiniai, antikoroziniai guoliai su dideliu darbo resursu) ir valų (visokie įmanomi PE pinti valai ir fluorokarbonas) gamybą atėjus naujausioms technologijoms, ne be japonų inžinierių-konstruktorių pagalbos UL įranga pradėta apibūdinti kaip SUPER UL (SUL) ar EXTRA UL (XUL), ir tai dar labiau susiaurino masalų, valų ir kt. naudojimą. SUL kotų testas 2,5-3g, XUL maks. iki 2g. Paminėtų tipų kotai plataus panaudojimo nesurado, dėl per daug siaurų užmetimo ribų ir savitos „vermišelinės“ akcijos. Vis dėlto aš žinau keletas šios gležnos įrangos gerbėjų.
Vos neužmiršau, kad su UL neverta bandyti išsiaiškinti koks yra maksimalus galimas užmetamo masalo svorio viršijimas, nebent pas jus kotas iš baso serijos. Jei parašyta kad 2-7 g., tai ir dirbkite su masalais maks. iki 5 g. o jei norisi kažko sunkiau, tai paimkite svorį atitinkančią įrangą. Priešingu atveju vis tiek sulūš. Ar to jums reikia?

Akcija

Čia viskas ganėtinai sudėtinga. Juk nesinori visada pilstyti iš tuščio į kiaurą. Todėl apibūdinsiu tik bendrą supratimą. Tai reiškia, kad koto akcija (Action) yra statiškai apkrauto blanko įlinkis. O ne kaip greitai blankas sugrįžta į pirminę padėtį po krestelėjimo.
Tai yra keleto šiaurės Amerikos gamintojų apibūdinimas. Jį palaiko ir mūsų kotų surinkimo specialistai. Savu laiku buvo labai įdomus P. Novolokino straipsnis ( http://www.rybak-rybaka.ru/articles/a1_100504.shtml ). Ten viskas išnarstyta po kauliuką. Pas ką yra prieiga į Internetą – siūlyčiau susipažinti. O G.Loomis akciją supranta kaip spiningo įlinkį užmetimo metu.
Geriau prisiminkim koks yra pirmasis žingsnis renkantis kotą? Testas, ilgis – tai suprantama, o juk paskui mes spiningą “kratome“, tiesa? Mūsų lytėjimo pojūčiai ir lemia spiningo pasirinkimą. Nepamirškite, kad UL “pakratymas“ su rite ir be jos, yra du skirtingi dalykai. Po ritės uždėjimo, kotas tampa lyg ir lėtesnis, tiksliau minkštesnis. Gamintojo sukurtos akcijos pakeisti negalime. Galime pakeisti tik paties blanko dinamiką, pridėjus žiedų, ritės, ritės laikiklio ir kt. svorį. Būtent ritės uždėjimu dinamiką mes ir keičiame, tiksliau ją lėtiname. Ir jeigu jūs nusprendėte nusipirkti naują spiningą, tai renkantis jį primygtinai rekomenduoju parduotuvėje užsidėti ritę. Tuo jūs realiau suvoksite jo akciją ir bendrą balansą.
UL koto akcijos apibrėžimas – slidi tema. Ypač kalbant apie tuos su įklijuota viršūnėle (apie tai pakalbėsime žemiau). Dažnai gamintojo nurodytos kotų akcijos atrodo ginčytinos. UL kotus galime suskirstyti į kelis, dažniausiai minimus, kotų akcijos tipus, t.y. fast, modfast, moderate ir slow. Japonai išskiria dar vieną tipą – regular, bet iš esmės tai tas pats moderate.
Gamintojai kartais išleidžia visiškai vienodų rodiklių, bet skirtingos akcijos, spiningus. Vienu metu Shimano buvo įdomi serija kotų CARDIFF AREA, kur du vienodi kotai buvo gaminami skitingos akcijos. Tai 60SUL F ir 60SUL S. Išoriškai tarp visiškai vienodų kotų, greitos akcijos fast (F) mums atrodys galingesnis t.y. kietesnis, nei toks pat lėtos akcijos (S).
Jeigu jūs norite sau kažko universalaus, rinkitės, moderate akcijos, jums reikiamo ilgio spiningą. Esant statinei apkrovai šio tipo kotai linksta iki vidurio (fast – viršutinis trečdalis, slow – visas blankas iki rankenos)
Dagelis japonų gamintojų(kad ir tas pats SMITH) apskritai net neteikia informacijos apie savo kotų akciją, nei kataloguose, nei internete.
Keletas gamintojų nuėjo kitu keliu. Kažkuriems kotų modeliams, norimos savybės suteikiamos įklijuojant vientisą grafitinę viršūnėlę. UL tai nėra retas sprendimas, šią technologiją naudoja ir šie žinomi vardai (SMITH, JACKSON, MEGABASS). Visų pirma tai yra sudėtinga dėl to kad, reikia maksimaliai sumažinti įtempimų koncentraciją perėjimo vietoje. Antra – pasiekti tai, kad ir koto blankas dirbtų. Tai pasiekiama tik didiesiems gamintojams, pas kuriuos dirba daugybė inžinierių-projektuotojų. „No name“ firmų nesugebėjimas tai pasiekti, dažniausia veda prie to, kad jų gaminami kotai lūžta būtent suklijavimo vietoje. Jie tik įklijuoja anglies ar stiklo pluošto viršūnėlę. Pats kotas būna kietas, o dirba tik viršūnėlė. Lengviems masalams gal ir tiktų, bet pats kotas neatitinka UL modelių charakteristikų, nei svoriu, nei galingumu ir netgi realiu darbu. Kitaip išsireiškus – tokiuose spininguose nedirba pats blankas. Traukiant žuvį apkrova pasiskirsto nevienodai, koncentruodamasi sujungimo su viršūnėle vietoje ir kotas lūžta. Net ir testas gaunasi kažkoks tai nesuprantamas. Su tokiais spinigais būkite elkitės labai atsargiai!

Ilgis

Taigi – koks yra optimalus, mums reikalingo spiningo, ilgis. Kad būtų objektyviau, apklausiau dešimtis, daugiau mažiau gaudančių UL, spiningautojų, kurie turi pakankamai patirties, kad galėtų daryti išvadas apie spiningo ilgį ir kitus jo parametrus. Šiuo klausimu aš jau senai susidaręs savo nuomonę. Taigi optimaliausias UL spiningas būtų nuo 6 iki 7 pėdų ilgio (1,83-2,13m).
Kotas ilgesnis nei 7-ios pėdos prie UL nelabai “tinka“, nes dažniausia jų realus testas yra aukštesnis nominalaus, kuris nurodytas ant koto. Kaip pavyzdį galiu paminėti visiems gerai žinomo gamintojo kotą DAIWA- SILVER CREEK S 862 UL, kurio ilgis 2,6 m testas 1-7 g. Realus testas aiškiai aukštesnis, sakyčiau 2-10 g.
Tarkime, kad teoriškai turime 9 pėdų (2,74m) ilgio spiningą, kurio realus (pabrėžiu realus) užmetimas 1-4 g. Aišku kad šis kotas bus radikaliai “parabolikas“, kad ne tik bus sunku užmesti masalą, bet sunku ir jį valdyti. Pastangos užmetimui gerokai padidės, ir kovosime ne su žuvimi - o su įrankiu. Jei panaudojus kietesnes medžiagas, kas ne visada pasiekiama naudojant aukštesnius modulius, tai padasim kotą galingesnį ir kaip pasekmė pakils realus jo testas. O čia jau nebe UL. Laitas?-gal, bet tikrai ne UL.
Kotai trumpesni nei 6-ios pėdos skirti žūklei suspaustomis sąlygomis – mažuose upeliuose ir upokšniuose. Bet visada yra išimčių. Kodėl daugeliui patyrusių spiningautojų, žūklė trumpais kotais, ganėtinai didelėse upėse, yra nepriimtina – man nesuvokiama. Didelei upei – ilgas spiningas? Man šis momentas iki šiol diskutuotinas.
Matote kaip viskas susiję: akcija, testas, ilgis ir galingumas. Pakalbėkime trumpai apie spiningų galingumą.

Galingumas

Koto galingumą lengviausia nustatyti pagal jam rekomenduojamą naudoti valo stiprumą (ant spiningo dažniausiai būna pažymėta svarais 1 pav.,


kur nurodytas valo stiprumas Line 1-4 Lb, t.y. 0,9-1,8 kg). Ką mums tai sako? Naudojant silpnesnį valą t.y. iki 1 svaro ir traukiant žuvį mes rizikuojame prarasti masalą ar laimikį arba juos abu. Viskas dėl to, kad mūsų kotas nėra paskaičiuotas darbui tokiais valais. Nes jėgos norinčios gražinti sulenktą spiningą, traukiant žuvį, yra didesnės nei valo stiprumas. Bei nepamirškite žuvies pasipriešinimo.
Kotas gali nebespėti sugerti apkrovos. Viskas tiksliai atvirkščiai naudojant per stiprų valą nei rekomenduojama. Jei mes, vietoj 4-ių naudosime tarkim 6-ių arba 8-ių, tai traukiant žuvį jau kotas gali neatlaikyti. Taigi vis dėlto geriausia atkreipti dėmesį į gamintojo rekomendacijas. Tai nereiškia, kad su lengvu kotų negalimą ištraukti didelės žuvies. Idealiomis žūklės sąlygomis nors tai ir sunku, bet įmanoma. Svarbiausia kantrybė ir neskubinti įvykių. Kuo silpnesni yra rekomenduojami valai, tuo silpnesnis yra spiningas, atitinkamai mažiau „atlaikantis veiksnys“. O tai jau yra svarbu žūklėje visai neidealiomis sąlygomis. Užtat toks spiningas be abejo geriau mėto lengvus masalus. Štai ir ieškome aukso viduriuko.

Blanko medžiaga

Dauguma šiuo metu spiningų gamyboje naudojamų medžiagų į žūklės pasaulį atėjo iš lėktuvų ir kosmoso pramonės. Tai įvyko ir su anglies pluoštu, kuris sukėlė revoliuciją spiningų gamyboje. Jau tiek prikalbėta apie anglinio koto privalumus prie tuos iš stiklo audinio, kad rašyti apie tai manau neverta. Taip pat nepamiršime, kad tema apie UL. Jūrinėje žūklėje prioritetai gali būti nustatyti visai priešingai.
Neperseniausiai į mūsų rinką pradėjo plaukti kotai pagaminti iš kompozicinių medžiagų. Porą žodžių apie tokias Boron medžiagas. Kas per sudėtis – žino tik gamintojai, žinau tik tiek, kad kompozicinė medžiaga iš anglies, boro pluošto, specialių priedų ir velnias žino ko dar daugiau, tai leidžia gauti numatytų savybių, galingą, lengvą ir pakankamai jautrų spiningą. Paslaptis kaip jie ten viską “iškepa“ ir suklijuoja. Juk mes esame praktikai, ir mus domina galutinis produktas ir jo savybės. Kaip pavyzdį paimsiu vieną kotą –japonų firmos UFM Stream Spin serijos kotą SS-62EXL (1,83m ilgio 1-5 g užmetimo). Rekomenduojamas valo stiprumas – 2-6 Lb! Dar įdomesnis koto svoris – tik 55 g !!! Patikėkite, labai rimtas rodiklis. Viena tik kas nedžiugina – nelabai demokratiška, tokių gaminių, kaina.
Turėjau galimybę išbandyti SS-62EXL prie vandens, ir toje žūklėje atsitiko įdomus dalykas. Daviau šį kotą pabandyti savo draugui. Jo žodžiais tariant, kotas buvo toks jautrus ir lengvas, kad privertė susimastyti apie tai kokiais įrankiais jis naudojosi iki šiol.
Kitu keliu nuėjo gamintojas Daiwa. Jis išrado labai tankaus anglies pluošto (SVF) technologiją, kuri leido sumažinti koto svorį, ir tuo pačiu pakėlė jautrumo kartelę. Labai įdomus modelis 602UL-SVF 0,8-3,5 g užmetimu.
Aš suteikiu informaciją, ne dėl to kad priversčiau jus bėgti į parduotuves pirkti spiningo ir ritės su privalumais. Kuo daugiau mes gaudome su UL, tuo daugiau savo dėmesio skiriame ne žuvies pagavimui, o savo malonumui, dėl kurio vis dažniau važiuojame žūklauti.

Žiedeliai ir jų išdėstymas

Neginčytinas aukštos kokybės furnitūros, pasaulinio lygio gamybos lyderis yra japonų firma Fuji: ji gamina žiedelius, ritės laikiklius ir pan. Ne veltui rimti kotų surinkėjai atiduoda jai pirmenybę. Sako, kad ši firma ne tik gamina furnitūrą, bet ir pačius kotus. Tiesa, aš dar jų nesutikau.

Grįžkime prie žiedelių. Labai gerai, jei jūsų kotas turi Fuji SiC (titnago karbidas – 2 pav.)

šie žiedeliai pasižymi aukšta kokybe ir turi mažą paviršiaus trinties koeficientą, kotui suteikiančių įdomių savybių. Pirmoji – užmetimo metu valas per SiC žiedelius praeina su nedidele trintimi – nuo to pailgėja užmetimo atstumas. Net ir metro pranašumas – UL rimtas dalykas, ypač naudojant visiškai lengvus masalus. Antroji – valas mums tarnaus gerokai ilgiau: susidėvėjimas bus tolygus ir ilgesnis. Ir viskas dėl mažesnės trinties. Trečioji – atsiranda galimybė montuoti daugiau žiedelių (aišku proto ribose). Žiedelių kiekio padidėjimas (skirtingai nuo klasikinio būdo – kai žiedeliai sudaro menamą kūgį), užmetimo ir žuvies traukimo metu, blankui tenkančią apkrovą pasiskirto tolygiau, kai kuriais atvejais net padidina jo jautrumą.
Plačiai žinomas Fuji išradimas New Concept. Sistema New Concept turi tiek gerbėjus tiek priešininkus. Vieniems atrodo, kad didelis žiedelių kiekis įtakoja užmetimo atstumą, jį mažindamas. Kitiems svarbiau jautrumas ir tolygus gaunamos apkrovos pasiskirstymas. Tiesa, kaip visada yra kažkur per viduriuką. Aš manau, kad naujoji koncepcija labiau palaima, nei minusas.
Nesustosime ties Gold Cermet žiedeliais, su aliuminio ar silicio oksidų įdėklais, kaip tvirtinasi įdėklas ir pan. Tai atskiro straipsnio tema ir kaip tik dabar yra renkama įdomi medžiaga apie daugelį klausimų kuriuos mes tik iš dalies paminėjome. Paminėsiu tik sąlyginai neseniai pasirodžiusius Fuji žiedelius Alconite. Tai vidurys tarp SiC ir aliuminio oksido. Apie darbines šių žiedelių savybes atsiliepimai tik teigiami , nes būtų keista jei būtų kitaip.
Rankenos medžiaga, jos forma ir ritės laikiklis
Kamščių gamyboje dažniausiai naudojama medžiaga yra kamštis. Rečiau – sintetinė medžiaga duplonas. Meškerės su kamštine rankena atrodo gražiau ir estetiškiau, bet duplonas ne ką prastesnis. Nusistovėjus tradicijoms žvejai mieliau renkasi kamštines rankenas, išskyrus jūrinės serijos, kur agresyvaus jūros vandens poveikis kamštinei rankenai nėra geras.
UL-e naudojamus ritės laikiklius galime suskirstyti į tris grupes: klasikinis, kombinuotas, prancūziškas.



Daugumoje spiningų yra kombinuotas ritės laikiklis, užsisukantis ant ritės kojelės. (3 pav.) Kiek rečiau naudojamas klasikinis - su sraigtinėmis tvirtinimo veržlėmis, ir labai jau retai taikomas prancūziškas, susidedantis iš dviejų besriegių tvirtinimo žiedų (4 pav.) Pirmiems dviems pretenzijų neturiu, bet „prancūziškas“ turį itin nemalonią savybę: pačiu atsakingiausiu metu ritė gali tiesiog iškristi. Kol spiningas naujas - jokių problemų nėra. Eksploatacijos metu laikiklis, t.y. jo tvirtinimo žiedai deformuojasi, būtent todėl taip gali atsitikti. Išeitis yra tik viena – įstačius ritę, tvirtinimo žiedelius apvynioti lipnia juosta arba izoliacija. Vienintelis prancūziško tipo pliusas (ir tai ginčytinas) yra galimybė ritę tvirtinti bet kurioje rankenos vietoje.
Kvaila būtų rinktis spiningą pagal ritės laikiklį, jo rankenos formą ir spalvą, ir pan. Visų pirma mes renkamės kotą pagal darbines jo charakteristikas. Visa kita vertinama kaip priedai prie instrumento. Aš negaliu pasakyti, kad visai jokios reikšmės išorinis vaizdas ir ergonomika neturi, bet viskas turi būti suderinta.
Žūklės metu jausti diskomfortą dėl nepatogiai gulinčio rankoje spiningo, nors jo parametrai net tris kartus viršija mūsų reikalavimus, ir jis yra labai gražus ir stilingas – malonumas tikrai abejotinas. Pats tai patyriau. Galiausiai įrankis pradeda blaškyti, ar kaip čia išsireiškus - “ sekame“ jo darbą. Todėl galime nusivilti jo darbu, ir pradėt gailėti jam išleistų pinigų. Todėl mano patarimas: prieš ką nors įsigyjant, paklausinėkite reikiamos informacijos iš žmonių kuriais jūs pasitikite. Ir remiantis tuo priimkite galutinį sprendimą.
Na o sekančiame žurnalo numeryje pasiūlysiu jums apžvalgą spiningų, kurie man paliko gerą įspūdį.

"U. L. Gavrila" Aleksej Vjunov
“Sportinė žūklė Nr.03 – 2006 m“
--------------------------------------------------------------------------
Aciu Gintautui "Jordza" uz vertima
Esme musyse...

Vartotojo avataras
Pelekaz
Pranešimai: 421
Užsiregistravo: 2012.02.17, 20:31

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė Pelekaz » 2013.04.07, 18:39

Ivairus straipsniai apie UL (rusu kalba)

Šiuolaikinis “ultralaitas“

http://www.kaliningrad-fishing.ru/zhur- ... a-001.html

Ivairus straipsniai apie "Ultralight" spiningavima

http://ribku-lovim.ru/ultralight-primanka.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-mix/ ... -0026.html
http://fion.ru/obzor/353/
http://www.anglerwise.com/2010/10/07/to ... ry-budget/
http://www.gachok.com.ua/snast/ultralai ... l?start=11

Video apie UL ir L

http://fishing-v.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html (rusu k.)
http://tv.shimano.co.jp/movie/original/tsurikibun_21/ (japonu k.)

KAIP PASIDARYTI TURBINELE

http://ul-fishing.com/ulf/modules.php?n ... page&pid=7
http://www.rybolov.ru/lib/biblio_rybolov/19.html

Superinis A. Vjunovo straispsnis apie UL vobleriukus ir ju kibuma, pravedima, technika ir t.t.

http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-009.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-001.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-001.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-001.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-005.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-011.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/2 ... a-003.html
http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/2 ... a-008.html

domus straipsniukas apie netradicinius guminius masalus

www.rybalka.com/articles/view/54/

Ypac patiko apie Relax veziuku technika, niekad nezinojau kaip jais gaudyti, dabar zinau...

"NANODZIGAS" (straipsnis tiems, kas skaito rusiskai)

fion.ru/obzor/447/

Profesionalus straipsnis apie UL ir L spiningus, kokie patys geriausi ivairiems masalams, su kokiais bus daugiausia komforto ir t.t.

fishinginrus.ru/articles/305
Esme musyse...

Vartotojo avataras
Pelekaz
Pranešimai: 421
Užsiregistravo: 2012.02.17, 20:31

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė Pelekaz » 2013.04.07, 18:56

RANKU DARBO SUKRES VILIOJA VISAS ZUVELES

Sukre, tai masalas, kuriuo ko gero pradejo zvejoti visi pradedantieji spiningistai. Sis masalas nereikalauja per daug ziniu ar technikos sumanumo, kad teisingai sugauti plesria zuvi. Nors siandien sukres vis labiau isstumiamos is arsenalo atsirandant vis idomesniems masalams, kai kurie sukriu gerbejai jas vertina labiau nei pacius moderniausius masalus. Priesingai, kai kurie sukres iskelia iki "absoliuto" ir teigia, jog tai geriausias masalas visom prasmem.
Visgi, vobleriu ar guminiu masalu gamintojai savo linijoje gana daznai pagamina "savo" sukres, kurios skiriasi svoriais, formom, darbinem charakteristikom. Drisciau paneigti fraze "Mepps'as ir Afrikoje - Mepps'as". Nieko pries siu legendiniu sukriu veiksminguma neturiu, taciau vystant pramone rinkoje pasitaiko daug broko, ypac siais laikais. Dabartiniai Mepps'ai mane nuvyle, pasitaiko neveikianciu sukriu, kuriu kartai ir pataisyt neimanoma.
Be Mepps, galeciau pamineti dar keleta perspektyviu firmu, kuriu kaip keista produkcija as vertinu geriau nei pastaraja. Tai italu "Mosca", amerikietiskas "Rublex", populiarus "Blue Fox", "DAM Efzzet", vokiskasis "Konger", taip pat ir garsioji "Pontoon 21", "Savagear". Visos minetu firmu sukres gan gerai pagamintos ir neblogai gaudo zuvi. Taciau yra tokia spiningistu "kasta", kuri i sukres zvelgia kitu kampu. Jie suabsoliutina sukre iki tokiu niuansu, jog galima butu patiketi ja kaip masalu nurungianciu visus kitus masalus.
Sukre visu pirma reikalauja ypatingos gamybos precizikos ir testavimo. To pasiekti masineje gamyboje praktiskai neimanoma del tam tikru priezasciu kaip laiko stoka, energijos taupumas, darbo jegos kruopstumas ir t.t. Todel dazniausiai tikri sedevrai gimsta entuziastingu meistru rankose.
Jau ne viena kart pats esu isitikines, jog ranku darbo blizges ar sukres geriau vilioja zuveles nei kai kurios gamyklines. O ju darbines charakteristikos kartais tikrai stebina. Nesakau, kad visa masine sukriu gamyba niekam tikusi, pavyzdziui, kad ir svediskos Myran sukres tikrai prilygsta kruopsciam meistro darbui ir be abejo tai visu pirma parodo pati kaina.
Paskutiniu metu akys uzkrito ant rusu blizgiu meistru sedevru. Populiarejant UL ir L klases spiningavimui, rinkoje katais pasigendame mazu, subtiliu sukriu, kuriomis galetume puikiai vilioti tokias zuvis kaip sapalai, mazieji eseriai, kuojos, raudes, auksles ar net kilbukai. Juk butent sios zuvys labiau domisi itin subtiliais masalais. To pasekoje atsirado zveju entuziastu, kurie visu pirma savo reikmem pradejo gaminti tas "subtiliasias" sukres ir vartikles, kuriomis puikiai viliojo is paziuros visai neplesrias zuvis. Visi sie auksarankiai yra patys zvejai, galima sakyti, tikri zvejai manjakai geraja to zodzio prasme. Deka ju, mes savo arsenale galime tureti stai toki grozi:

UL SPININGISTO ALEKSEJAUS VJUNOVO SUKRES

Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22

Latvio Leono sukres

Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22
Paveikslėlis
windows 7 screen shot
Paveikslėlis
By pelekas at 2012-03-22

Varivonciko sukres

Paveikslėlis

Uploaded with ImageShack.us

"Manjako" sukres

Paveikslėlis
windows 7 screen shot

Uploaded with ImageShack.us


Puikus straipsnis (rusiskai) apie siuos sedevrus ir ju panaudojima, gaudomas zuvis, ypatumus:

http://www.sfish.ru/content/archives/in ... LE_ID=1652

Video - "Leono sukres"

http://www.youtube.com/watch?v=ZlRk20Ecy88
Esme musyse...

Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.04.07, 19:36

Kas "laiko" "manjackes" ? :? barsauskyne? :?: :roll:
Paveikslėlis

Kaizen
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: 2013.03.22, 14:30

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė Kaizen » 2013.04.07, 23:37

Kaune niekur neteko matyti... Tik Vilniuje, pas Ina :roll: Siaip labai patinka man sitos sukres, tik kaina - nelabai :lol:

ramzis
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2013.04.07, 12:02

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė ramzis » 2013.04.08, 19:09

Siaip superines sukres, jama jas viskas kas juda, o tas atperka ta kaina... kai pagalvoji uz koki geresni vobleriuka 50lt palieki, tai kazkaip nusiramini ir nebeatrodo taip baisiai :mrgreen:

Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.05.23, 13:21

..Taip Daliau visiskai pritariu tau,is tiesu sitos ranku darbo sukres tikrai labai nuostabiai dirba ir tikrai renka zuvis..isbandytas reikalas... :ugeek:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.06.06, 12:25

Keletas masalų Ul klasės, taip pat rankų darbo,medžiagos ir spalvos atrinktos labai inovatoriškai. (made in UKR.)

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

...Keletas laimikių sugautų ant šių neįprastų hand made masalų...

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis
Paveikslėlis

giedriuzzz
Pranešimai: 95
Užsiregistravo: 2011.07.28, 16:08

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė giedriuzzz » 2013.06.06, 14:30

Tuos kur laiko rankose ir tie ant kurių pagautos žuvys kažkaip tai dydžiu neatitinka :roll:
Arba ten ešerys 4kg :lol:

Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.06.06, 14:52

giedriuzzz rašė:Tuos kur laiko rankose ir tie ant kurių pagautos žuvys kažkaip tai dydžiu neatitinka :roll:
Arba ten ešerys 4kg :lol:

Na foto ne ant tu kur rankose laiko :lol: ..
Paveikslėlis

giedriuzzz
Pranešimai: 95
Užsiregistravo: 2011.07.28, 16:08

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė giedriuzzz » 2013.06.06, 15:04

O nėr foto kur pagauta ant tų monstrinių kur rankose laiko :)


Vartotojo avataras
antistatic333
Pranešimai: 1398
Užsiregistravo: 2011.08.15, 18:34
Miestas: Kaunas

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė antistatic333 » 2013.06.06, 22:31

giedriuzzz rašė:O nėr foto kur pagauta ant tų monstrinių kur rankose laiko :)

Cia foto rodo naujai iskeptu masalu dar nebandytu,jei bus kazkas sugaves ant ju imesiu fotke ,matai cia daugiau eksperimentus daro,bando..
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
AudriusM
Pranešimai: 95
Užsiregistravo: 2012.11.14, 20:36
Miestas: Veliuona

Re: Spiningavimas "ultralight" ir "light" tipo masalais

Standartinė AudriusM » 2014.06.12, 09:31

Pelekaz rašė:UL spiningo pasirinkimas
Leiskite jums padėti


Materialinei savo UL pomėgio pusei skiriu ne mažiau dėmesio nei žūklės technikai ir taktikai. Tam pastūmėjo vienas įvykis, atsitikęs pradžioje mano susidomėjimo spiningu.
Su bendradarbiu gaudėme nedideliame upelyje. Tuo metu pasirinkimas parduotuvėse buvo nesulyginamai mažas lyginant dabartį. Mano draugas ilgai gyvenęs užsienyje įrangą turėjo pagal naujausias technikos mokslo naujoves. Dėka šios įrangos, jis mesdavo toliau nei aš tik vieninteliu metru ir jis gaudė žuvį. Visos mano pastangos pasiekti kažką panašaus baigdavosi visiška nesėkme. Aš bandžiau iš kairės ir dešinės nuo kolegos, keičiau masalus, pravedimą, bet veltui. Netgi kai atsistojau į jo vietą nieko neišėjo. Esmė buvo tai, kad jis savo blizgutę sviedė kaip įmanoma toliau ir ji krisdavo šalia dumbliais apaugusio, srovėje kyšančio, akmens, žuvis reaguodavo iš karto. Man kaip tik trūko to metro, žuvis arba nenorėjo, arba tiesiog bijojo palikti savo slėptuvę šalia akmens. Man beliko tik mėgautis gausėjančiu kolegos laimikiu.
Tuo metu aš dar nesuvokiau rezultatų priklausomybės nuo naudojamos įrangos, bet praėjus tiek metų dabar užtikrintai galiu pasakyti, kad didesnis dėmesys renkantis įrangą ir jos subalansavimą ( tai yra suderinamumas tarp koto ir ritės su valu ir masalu) vis dėl to – gali įtakoti mūsų rezultatus. O per visiškai sunkias nekibas – bendrame fone neatrodyti blankiai.
Tai tikrai nereiškia, kad nusipirkę “teisingą“ įrangą jūs apsirūpinsite visiems gyvenimo atvejams. Įranga – tai tik instrumentas padedantis mums. Ir tiek. Neužtenka kad įranga būtų suderinta ir subalansuota, svarbiausia tinkamai su ja elgtis, ir kaip tik nuo to ir priklauso mūsų rezultatas.
Šiandieną norėčiau pakalbėti apie UL kotus kaip apie klasę. Išnagrinėti ją kaip sakoma nuo ...iki. Atkreipti dėmesį į kažkuriuos pasirinkimo aspektus, ir ne tik pagal darbines charakteristikas ir kainą, bet pagal subjektyvius prioritetus – prekinė išvaizda ir pan. Dabar netgi patyrusiam žvejui, jie dabar dažniau vadinami, „pažengusiems“ žvejams nėra lengva išsirinkti vieną ar kitą kotą. Tuo labiau, kad dabar kotų pasirinkimas tiesiog milžiniškas.
Dėka susiklosčiusių aplinkybių, nemažą vaidmenį tam turėjo mano pomėgis žūklės sportu ir ilgas darbas žūklės versle, turėjau galimybę išbandyti daugybę įvairiausios žvejybinės įrangos, daugiausia jų – kotai. Vienus jų teko tiesiog tik pakratyti, kitus teko išbandyti per pristatomąsias žūkles, o kažką aš tiesiog įsimylėjau. Ir šią meilę išsaugojau iki šiol. Bet apie viską iš eilės.

Ką aš išbandžiau

UL-e smulkmenų nebūna. Ne tik kotas, bet ir kiekviena sudedamoji įrangos dalis, turi būti patikimi, nes kartais UL įrangai tenka rimtos apkrovas, kartais net perkrovos. Tai beveik visada atsitinka, kai varginama solidi užkibusi žuvis, apie kurią aišku jūs svajojote, bet nesitikėjote kad ji užkibs būtent dabar. Nieko neprimena?
Tiek visko išbandęs, aš turiu susidaręs šiokia tokia, kad ir subjektyvią nuomonę. Keleto Japonijos ir JAV žinomų gamintojų produkcijos naudai. Tiksliau pasakius – Japonijos, nes iš amerikinių spiningų man patiko tik kažkurie G. Loomis modeliai. Vis dėl to juos statyti į vieną eilę kartu su japoniškais - nesiryžčiau. Per daug juntamas tarp jų skirtumas, ir kaip man matosi pas juos požiūris į žūklę kiek skirtingas.
Tai nereiškia kad kitų gamintojų spiningai akivaizdžiai blogesni. Net ir patinkantis, garsios firmos, spiningas gali būti pagamintas toje pačioje Kinijoje, kurios visi kažkodėl taip baidosi. Matyt čia pagrindinį vaidmenį suvaidino 80-ame ir 90-ame dešimtmečiuose, mūsų rinką užplūdusios pigios, labai nekokybiškos prekės. Šis, apie Kiniją susidaręs stereotipas, kaip šalies gaminančios žemos kokybės produkciją – tik dabar praėjus 15-ai metų pradeda griūti. Jokia čia bėda... Mes šiek tiek nutolome nuo temos.

Užmetimo testas

Ne veltui aš šį skyrių perkėliau į pirmą vietą. Visiems žinoma, kad spiningo koto testas – tai užmetamų masalų svorio darbinės ribos, kuris gamintojo nurodytas ant blanko. Dažnai (per dažnai, nei to norėtųsi) realios ribos neatitinka nominalių. Tai pirmiausia liečia mažai žinomų Pietryčių Azijos firmų gaminius arba apskritai “no name“.
Rimtesnių firmų produkcijoje lyg ir viskas tvarkoje, bet ir čia sutinkamos išimtys. Ar vien tik išimtys? Buvo toks DAIKO modelis AGRESSION AGS 602 UL labai galingas ir kietas spiningas, kurio nominalus užmetimas tik 0,8-5,3 g. Realiai atrodo kad ten ne mažiau 10 g. Viskas dėl to kad šis spiningas skirtas basų gaudymui. Užkibęs basas labai priešinasi. Tai viena, kita tai, kad masalui yra suteikimas labai agresyvus žaidimas, o tai padaryti minkštu kotu praktiškai neįmanoma. Taigi ne viskas taip paprasta.
Beje, netgi mūsų sąlygomis toks spiningas kai kuriais atvejais bus nepamainomas. Pavyzdžiui gaudant labai užžėlusiuose vandens telkiniuose, kur tolimas metimas nereikalingas, ir masalas metamas į švarius vandens lopinėlius. Galingas kotas leis be vargo “išlupti“ masalą iš žolių, ir daug lengviau susidoroti su žuvimi, neleidžiant jai įplaukti į žoles. Tik kad tokia žūklė, mano supratimu, niekaip nesusijusi su UL.
Grįžkime visgi prie “klasikinio“ UL (jeigu taip galima pasakyti). Nepamirškime, kad UL dėl minimalių koto užmetimo ribų viskas jaučiama aštriau – tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasmėmis. Vis dėlto net maži nurodyto testo netikslumai yra nereikšmingi labiau „sunkesnėje“ žvejyboje, o čia jie yra visiškai nepriimtini. Pastebima keista savybė: testai, dažniausia būna sumažinti, t.y. jūs perkate 1-5g testo spiningą, o iš tikrųjų gaunate apie 2-9g. Yra ir atvirkštinių išimčių, bet jos retesnės.
Dėl šio lyg ir nereikšmingo skirtumo tarp realaus ir nominalaus testo mes stipriai prarandame kitose koto darbo parametruose: nuo užmetimo atstumo praradimo metant didesnės apimties masalus (pvz. voblerius) iki jautrumo traukiant. Tiek užmetant tiek traukiant masalą jaučiame, kad spiningas apkraunamas nepakankamai. Bet ir čia yra niuansų ir daug kas priklauso nuo masalo tipo ir jo sukeliamo pasipriešinimo tam tikromis žūklės sąlygomis.
Siūlau nesivelti į teorinius išvedžiojimus, o eiti toliau ir išsiaiškinti – koks testas yra teisingiausias UL, koks ne. Tiesa, šis mano skirstymas ir požiūris yra subjektyvūs ir kam nors pasirodys neteisingi.
Kokius 10 metų atgal nediskutuotinai galima buvo teigti, kad pats “teisingiausias“ tų dienų kotų testas buvo 1-7 g, gal netgi 2-9(10) g.
Į spiningo kotų (Daiwa – ypatingai tankaus anglies pluošto grafito SVF įsisavinimas), ričių (magnio-titano lydiniai, antikoroziniai guoliai su dideliu darbo resursu) ir valų (visokie įmanomi PE pinti valai ir fluorokarbonas) gamybą atėjus naujausioms technologijoms, ne be japonų inžinierių-konstruktorių pagalbos UL įranga pradėta apibūdinti kaip SUPER UL (SUL) ar EXTRA UL (XUL), ir tai dar labiau susiaurino masalų, valų ir kt. naudojimą. SUL kotų testas 2,5-3g, XUL maks. iki 2g. Paminėtų tipų kotai plataus panaudojimo nesurado, dėl per daug siaurų užmetimo ribų ir savitos „vermišelinės“ akcijos. Vis dėlto aš žinau keletas šios gležnos įrangos gerbėjų.
Vos neužmiršau, kad su UL neverta bandyti išsiaiškinti koks yra maksimalus galimas užmetamo masalo svorio viršijimas, nebent pas jus kotas iš baso serijos. Jei parašyta kad 2-7 g., tai ir dirbkite su masalais maks. iki 5 g. o jei norisi kažko sunkiau, tai paimkite svorį atitinkančią įrangą. Priešingu atveju vis tiek sulūš. Ar to jums reikia?

Akcija

Čia viskas ganėtinai sudėtinga. Juk nesinori visada pilstyti iš tuščio į kiaurą. Todėl apibūdinsiu tik bendrą supratimą. Tai reiškia, kad koto akcija (Action) yra statiškai apkrauto blanko įlinkis. O ne kaip greitai blankas sugrįžta į pirminę padėtį po krestelėjimo.
Tai yra keleto šiaurės Amerikos gamintojų apibūdinimas. Jį palaiko ir mūsų kotų surinkimo specialistai. Savu laiku buvo labai įdomus P. Novolokino straipsnis ( http://www.rybak-rybaka.ru/articles/a1_100504.shtml ). Ten viskas išnarstyta po kauliuką. Pas ką yra prieiga į Internetą – siūlyčiau susipažinti. O G.Loomis akciją supranta kaip spiningo įlinkį užmetimo metu.
Geriau prisiminkim koks yra pirmasis žingsnis renkantis kotą? Testas, ilgis – tai suprantama, o juk paskui mes spiningą “kratome“, tiesa? Mūsų lytėjimo pojūčiai ir lemia spiningo pasirinkimą. Nepamirškite, kad UL “pakratymas“ su rite ir be jos, yra du skirtingi dalykai. Po ritės uždėjimo, kotas tampa lyg ir lėtesnis, tiksliau minkštesnis. Gamintojo sukurtos akcijos pakeisti negalime. Galime pakeisti tik paties blanko dinamiką, pridėjus žiedų, ritės, ritės laikiklio ir kt. svorį. Būtent ritės uždėjimu dinamiką mes ir keičiame, tiksliau ją lėtiname. Ir jeigu jūs nusprendėte nusipirkti naują spiningą, tai renkantis jį primygtinai rekomenduoju parduotuvėje užsidėti ritę. Tuo jūs realiau suvoksite jo akciją ir bendrą balansą.
UL koto akcijos apibrėžimas – slidi tema. Ypač kalbant apie tuos su įklijuota viršūnėle (apie tai pakalbėsime žemiau). Dažnai gamintojo nurodytos kotų akcijos atrodo ginčytinos. UL kotus galime suskirstyti į kelis, dažniausiai minimus, kotų akcijos tipus, t.y. fast, modfast, moderate ir slow. Japonai išskiria dar vieną tipą – regular, bet iš esmės tai tas pats moderate.
Gamintojai kartais išleidžia visiškai vienodų rodiklių, bet skirtingos akcijos, spiningus. Vienu metu Shimano buvo įdomi serija kotų CARDIFF AREA, kur du vienodi kotai buvo gaminami skitingos akcijos. Tai 60SUL F ir 60SUL S. Išoriškai tarp visiškai vienodų kotų, greitos akcijos fast (F) mums atrodys galingesnis t.y. kietesnis, nei toks pat lėtos akcijos (S).
Jeigu jūs norite sau kažko universalaus, rinkitės, moderate akcijos, jums reikiamo ilgio spiningą. Esant statinei apkrovai šio tipo kotai linksta iki vidurio (fast – viršutinis trečdalis, slow – visas blankas iki rankenos)
Dagelis japonų gamintojų(kad ir tas pats SMITH) apskritai net neteikia informacijos apie savo kotų akciją, nei kataloguose, nei internete.
Keletas gamintojų nuėjo kitu keliu. Kažkuriems kotų modeliams, norimos savybės suteikiamos įklijuojant vientisą grafitinę viršūnėlę. UL tai nėra retas sprendimas, šią technologiją naudoja ir šie žinomi vardai (SMITH, JACKSON, MEGABASS). Visų pirma tai yra sudėtinga dėl to kad, reikia maksimaliai sumažinti įtempimų koncentraciją perėjimo vietoje. Antra – pasiekti tai, kad ir koto blankas dirbtų. Tai pasiekiama tik didiesiems gamintojams, pas kuriuos dirba daugybė inžinierių-projektuotojų. „No name“ firmų nesugebėjimas tai pasiekti, dažniausia veda prie to, kad jų gaminami kotai lūžta būtent suklijavimo vietoje. Jie tik įklijuoja anglies ar stiklo pluošto viršūnėlę. Pats kotas būna kietas, o dirba tik viršūnėlė. Lengviems masalams gal ir tiktų, bet pats kotas neatitinka UL modelių charakteristikų, nei svoriu, nei galingumu ir netgi realiu darbu. Kitaip išsireiškus – tokiuose spininguose nedirba pats blankas. Traukiant žuvį apkrova pasiskirsto nevienodai, koncentruodamasi sujungimo su viršūnėle vietoje ir kotas lūžta. Net ir testas gaunasi kažkoks tai nesuprantamas. Su tokiais spinigais būkite elkitės labai atsargiai!

Ilgis

Taigi – koks yra optimalus, mums reikalingo spiningo, ilgis. Kad būtų objektyviau, apklausiau dešimtis, daugiau mažiau gaudančių UL, spiningautojų, kurie turi pakankamai patirties, kad galėtų daryti išvadas apie spiningo ilgį ir kitus jo parametrus. Šiuo klausimu aš jau senai susidaręs savo nuomonę. Taigi optimaliausias UL spiningas būtų nuo 6 iki 7 pėdų ilgio (1,83-2,13m).
Kotas ilgesnis nei 7-ios pėdos prie UL nelabai “tinka“, nes dažniausia jų realus testas yra aukštesnis nominalaus, kuris nurodytas ant koto. Kaip pavyzdį galiu paminėti visiems gerai žinomo gamintojo kotą DAIWA- SILVER CREEK S 862 UL, kurio ilgis 2,6 m testas 1-7 g. Realus testas aiškiai aukštesnis, sakyčiau 2-10 g.
Tarkime, kad teoriškai turime 9 pėdų (2,74m) ilgio spiningą, kurio realus (pabrėžiu realus) užmetimas 1-4 g. Aišku kad šis kotas bus radikaliai “parabolikas“, kad ne tik bus sunku užmesti masalą, bet sunku ir jį valdyti. Pastangos užmetimui gerokai padidės, ir kovosime ne su žuvimi - o su įrankiu. Jei panaudojus kietesnes medžiagas, kas ne visada pasiekiama naudojant aukštesnius modulius, tai padasim kotą galingesnį ir kaip pasekmė pakils realus jo testas. O čia jau nebe UL. Laitas?-gal, bet tikrai ne UL.
Kotai trumpesni nei 6-ios pėdos skirti žūklei suspaustomis sąlygomis – mažuose upeliuose ir upokšniuose. Bet visada yra išimčių. Kodėl daugeliui patyrusių spiningautojų, žūklė trumpais kotais, ganėtinai didelėse upėse, yra nepriimtina – man nesuvokiama. Didelei upei – ilgas spiningas? Man šis momentas iki šiol diskutuotinas.
Matote kaip viskas susiję: akcija, testas, ilgis ir galingumas. Pakalbėkime trumpai apie spiningų galingumą.

Galingumas

Koto galingumą lengviausia nustatyti pagal jam rekomenduojamą naudoti valo stiprumą (ant spiningo dažniausiai būna pažymėta svarais 1 pav.,


kur nurodytas valo stiprumas Line 1-4 Lb, t.y. 0,9-1,8 kg). Ką mums tai sako? Naudojant silpnesnį valą t.y. iki 1 svaro ir traukiant žuvį mes rizikuojame prarasti masalą ar laimikį arba juos abu. Viskas dėl to, kad mūsų kotas nėra paskaičiuotas darbui tokiais valais. Nes jėgos norinčios gražinti sulenktą spiningą, traukiant žuvį, yra didesnės nei valo stiprumas. Bei nepamirškite žuvies pasipriešinimo.
Kotas gali nebespėti sugerti apkrovos. Viskas tiksliai atvirkščiai naudojant per stiprų valą nei rekomenduojama. Jei mes, vietoj 4-ių naudosime tarkim 6-ių arba 8-ių, tai traukiant žuvį jau kotas gali neatlaikyti. Taigi vis dėlto geriausia atkreipti dėmesį į gamintojo rekomendacijas. Tai nereiškia, kad su lengvu kotų negalimą ištraukti didelės žuvies. Idealiomis žūklės sąlygomis nors tai ir sunku, bet įmanoma. Svarbiausia kantrybė ir neskubinti įvykių. Kuo silpnesni yra rekomenduojami valai, tuo silpnesnis yra spiningas, atitinkamai mažiau „atlaikantis veiksnys“. O tai jau yra svarbu žūklėje visai neidealiomis sąlygomis. Užtat toks spiningas be abejo geriau mėto lengvus masalus. Štai ir ieškome aukso viduriuko.

Blanko medžiaga

Dauguma šiuo metu spiningų gamyboje naudojamų medžiagų į žūklės pasaulį atėjo iš lėktuvų ir kosmoso pramonės. Tai įvyko ir su anglies pluoštu, kuris sukėlė revoliuciją spiningų gamyboje. Jau tiek prikalbėta apie anglinio koto privalumus prie tuos iš stiklo audinio, kad rašyti apie tai manau neverta. Taip pat nepamiršime, kad tema apie UL. Jūrinėje žūklėje prioritetai gali būti nustatyti visai priešingai.
Neperseniausiai į mūsų rinką pradėjo plaukti kotai pagaminti iš kompozicinių medžiagų. Porą žodžių apie tokias Boron medžiagas. Kas per sudėtis – žino tik gamintojai, žinau tik tiek, kad kompozicinė medžiaga iš anglies, boro pluošto, specialių priedų ir velnias žino ko dar daugiau, tai leidžia gauti numatytų savybių, galingą, lengvą ir pakankamai jautrų spiningą. Paslaptis kaip jie ten viską “iškepa“ ir suklijuoja. Juk mes esame praktikai, ir mus domina galutinis produktas ir jo savybės. Kaip pavyzdį paimsiu vieną kotą –japonų firmos UFM Stream Spin serijos kotą SS-62EXL (1,83m ilgio 1-5 g užmetimo). Rekomenduojamas valo stiprumas – 2-6 Lb! Dar įdomesnis koto svoris – tik 55 g !!! Patikėkite, labai rimtas rodiklis. Viena tik kas nedžiugina – nelabai demokratiška, tokių gaminių, kaina.
Turėjau galimybę išbandyti SS-62EXL prie vandens, ir toje žūklėje atsitiko įdomus dalykas. Daviau šį kotą pabandyti savo draugui. Jo žodžiais tariant, kotas buvo toks jautrus ir lengvas, kad privertė susimastyti apie tai kokiais įrankiais jis naudojosi iki šiol.
Kitu keliu nuėjo gamintojas Daiwa. Jis išrado labai tankaus anglies pluošto (SVF) technologiją, kuri leido sumažinti koto svorį, ir tuo pačiu pakėlė jautrumo kartelę. Labai įdomus modelis 602UL-SVF 0,8-3,5 g užmetimu.
Aš suteikiu informaciją, ne dėl to kad priversčiau jus bėgti į parduotuves pirkti spiningo ir ritės su privalumais. Kuo daugiau mes gaudome su UL, tuo daugiau savo dėmesio skiriame ne žuvies pagavimui, o savo malonumui, dėl kurio vis dažniau važiuojame žūklauti.

Žiedeliai ir jų išdėstymas

Neginčytinas aukštos kokybės furnitūros, pasaulinio lygio gamybos lyderis yra japonų firma Fuji: ji gamina žiedelius, ritės laikiklius ir pan. Ne veltui rimti kotų surinkėjai atiduoda jai pirmenybę. Sako, kad ši firma ne tik gamina furnitūrą, bet ir pačius kotus. Tiesa, aš dar jų nesutikau.

Grįžkime prie žiedelių. Labai gerai, jei jūsų kotas turi Fuji SiC (titnago karbidas – 2 pav.)

šie žiedeliai pasižymi aukšta kokybe ir turi mažą paviršiaus trinties koeficientą, kotui suteikiančių įdomių savybių. Pirmoji – užmetimo metu valas per SiC žiedelius praeina su nedidele trintimi – nuo to pailgėja užmetimo atstumas. Net ir metro pranašumas – UL rimtas dalykas, ypač naudojant visiškai lengvus masalus. Antroji – valas mums tarnaus gerokai ilgiau: susidėvėjimas bus tolygus ir ilgesnis. Ir viskas dėl mažesnės trinties. Trečioji – atsiranda galimybė montuoti daugiau žiedelių (aišku proto ribose). Žiedelių kiekio padidėjimas (skirtingai nuo klasikinio būdo – kai žiedeliai sudaro menamą kūgį), užmetimo ir žuvies traukimo metu, blankui tenkančią apkrovą pasiskirto tolygiau, kai kuriais atvejais net padidina jo jautrumą.
Plačiai žinomas Fuji išradimas New Concept. Sistema New Concept turi tiek gerbėjus tiek priešininkus. Vieniems atrodo, kad didelis žiedelių kiekis įtakoja užmetimo atstumą, jį mažindamas. Kitiems svarbiau jautrumas ir tolygus gaunamos apkrovos pasiskirstymas. Tiesa, kaip visada yra kažkur per viduriuką. Aš manau, kad naujoji koncepcija labiau palaima, nei minusas.
Nesustosime ties Gold Cermet žiedeliais, su aliuminio ar silicio oksidų įdėklais, kaip tvirtinasi įdėklas ir pan. Tai atskiro straipsnio tema ir kaip tik dabar yra renkama įdomi medžiaga apie daugelį klausimų kuriuos mes tik iš dalies paminėjome. Paminėsiu tik sąlyginai neseniai pasirodžiusius Fuji žiedelius Alconite. Tai vidurys tarp SiC ir aliuminio oksido. Apie darbines šių žiedelių savybes atsiliepimai tik teigiami , nes būtų keista jei būtų kitaip.
Rankenos medžiaga, jos forma ir ritės laikiklis
Kamščių gamyboje dažniausiai naudojama medžiaga yra kamštis. Rečiau – sintetinė medžiaga duplonas. Meškerės su kamštine rankena atrodo gražiau ir estetiškiau, bet duplonas ne ką prastesnis. Nusistovėjus tradicijoms žvejai mieliau renkasi kamštines rankenas, išskyrus jūrinės serijos, kur agresyvaus jūros vandens poveikis kamštinei rankenai nėra geras.
UL-e naudojamus ritės laikiklius galime suskirstyti į tris grupes: klasikinis, kombinuotas, prancūziškas.



Daugumoje spiningų yra kombinuotas ritės laikiklis, užsisukantis ant ritės kojelės. (3 pav.) Kiek rečiau naudojamas klasikinis - su sraigtinėmis tvirtinimo veržlėmis, ir labai jau retai taikomas prancūziškas, susidedantis iš dviejų besriegių tvirtinimo žiedų (4 pav.) Pirmiems dviems pretenzijų neturiu, bet „prancūziškas“ turį itin nemalonią savybę: pačiu atsakingiausiu metu ritė gali tiesiog iškristi. Kol spiningas naujas - jokių problemų nėra. Eksploatacijos metu laikiklis, t.y. jo tvirtinimo žiedai deformuojasi, būtent todėl taip gali atsitikti. Išeitis yra tik viena – įstačius ritę, tvirtinimo žiedelius apvynioti lipnia juosta arba izoliacija. Vienintelis prancūziško tipo pliusas (ir tai ginčytinas) yra galimybė ritę tvirtinti bet kurioje rankenos vietoje.
Kvaila būtų rinktis spiningą pagal ritės laikiklį, jo rankenos formą ir spalvą, ir pan. Visų pirma mes renkamės kotą pagal darbines jo charakteristikas. Visa kita vertinama kaip priedai prie instrumento. Aš negaliu pasakyti, kad visai jokios reikšmės išorinis vaizdas ir ergonomika neturi, bet viskas turi būti suderinta.
Žūklės metu jausti diskomfortą dėl nepatogiai gulinčio rankoje spiningo, nors jo parametrai net tris kartus viršija mūsų reikalavimus, ir jis yra labai gražus ir stilingas – malonumas tikrai abejotinas. Pats tai patyriau. Galiausiai įrankis pradeda blaškyti, ar kaip čia išsireiškus - “ sekame“ jo darbą. Todėl galime nusivilti jo darbu, ir pradėt gailėti jam išleistų pinigų. Todėl mano patarimas: prieš ką nors įsigyjant, paklausinėkite reikiamos informacijos iš žmonių kuriais jūs pasitikite. Ir remiantis tuo priimkite galutinį sprendimą.
Na o sekančiame žurnalo numeryje pasiūlysiu jums apžvalgą spiningų, kurie man paliko gerą įspūdį.

"U. L. Gavrila" Aleksej Vjunov
“Sportinė žūklė Nr.03 – 2006 m“
--------------------------------------------------------------------------
Aciu Gintautui "Jordza" uz vertima




Susidaro įspūdis, kad šio straipsnio autorius rašė tik tam, kad parašyti, o pats nelabai net žvejoja. Sausa teorija ir ne daugiau. Ypač patiko kaip kalbama apie koto ilgius didelėje upėje :lol:
Laikas, praleistas žvejyboje, į gyvenimo trukmę neįskaičiuojamas.


Grįžti į



Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 9 ir 0 svečių